Hatszáz önkéntes csapat segíti a hivatásosokat

2023.09.26. 11:00

A bajtársiasság vezérli a vásárhelyi önkéntes tűzoltókat

A vásárhelyi parancsnokság hivatásos tűzoltóinak fele már csatlakozott a nemrégiben alakult helyi önkéntes egyesülethez. Ott segítenek, ahol szükség van rájuk.

Tábori Szilvia

A vásárhelyi önkéntesek zömében aktív tűzoltók, ahogy Koncz János és Török Attila is. Fotó: Tábori Szilvia

Nagyjából 600 önkéntes tűzoltó egyesület működik az országban, köztük Mindszenten és Mártélyon, ám nyáron Vásárhely is csatlakozott ehhez a népes táborhoz. A csapat zömében hivatásos tűzoltókból verbuválódott, jelenleg majdnem harmincan erősítik a köteléket. Az áprilisi alakuló közgyűlésük után júniusban bejegyezték a civil szervezetet. A novemberben, Csanyteleken tartandó minősítőig leginkább hagyományőrző feladatokra koncentrálnak, később már műszaki mentésre is csatlakozhatnak. Két tagjuk munkaidőn túl, civilként vállalt feladatot az augusztus eleji tomboló viharban megtépázott Liszt-iskolánál. A 130 éves kettétört fát készítették elő ahhoz, hogy daruval le tudják emelni a szakemberek a tetőről.

A csapat két tagja civilként vállalt feladatot az augusztus eleji tomboló viharban megtépázott Liszt-iskolánál. Fotó: HÖTE Facebook-oldala

A legjobb válasz erre, hogy augusztus 5-én tíz perc alatt majdnem négyszáz helyen tépázta meg a várost a szélvihar. Rengeteg segítségre volt szükség, így a környékbeli önkéntes szervezetek segítették a hivatásos tűzoltókat 

– mondta Koncz János, a Hódmezővásárhelyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (HÖTE) egyik tagja válaszul arra a kérdésre, vajon mi motiválta őket megalakuláskor. Az önkéntes szervezet tagjai jórészt aktív tűzoltók, 10-20 éves szakmai tapasztalattal.

Erős bajtársi kötelék alakult ki közöttünk, fontos, hogy segítsük egymást például a műszaki mentéseknél. De ugyanilyen fontos, amikor a helyszíni utómunkáknál az önkéntesek váltják fáradt kollégáikat. Így vagyunk mi együtt igazán hatékonyak 

 – hangsúlyozta Koncz János. Egyesületi tag egyébként minden elkötelezett, 18 év feletti felnőtt lehet, aki késztetést érez arra, hogy másokon segítsen.

A bennem munkáló segíteni akarás nem múlik el nyomtalanul, főleg ennyi idő után. Huszonegy évig szolgáltam a Vásárhelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságnál tűzoltóként, két éve a megyei műveletirányításnál dolgozom. Szabadidőnkben is elindulunk, ha segíteni kell 

– tette hozzá Török Attila, szintén a vásárhelyi önkéntes csapat egyik tagja. Mint mondta, a vásárhelyi parancsnokság működési területe igen kiterjedt, ennek ellenére eddig nem volt segítő önkéntes civil szervezet mögöttük. 

Úgy láttam, részese kell legyek annak, hogy szolgálaton kívül is támogatjuk a hivatásos kollégák és barátaink munkáját

 – hangsúlyozta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában