Helyi közélet

2023.09.11. 12:30

Agrárkar: 419 magyar és 55 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait – Galéria

Rekordszámú új hallgatóval kezdődött a 2023/2024-es tanév a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. A tanévnyitó ünnepi tanácsülést a hódmezővásárhelyi városházán tartották.

Kovács Erika

A kari tanács ülésén ünnepélyes keretek között kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat a jövő agrárszakemberei. Fotó: Kovács Erika

A mezgazdasági karon még ennyi első évfolyamos hallgatót soha nem köszönthettek, mint amennyit szeptember 11-én.

 Rekord számú hallgató

Rekordszámú hallgatónk van. 419 magyar nyelvű elsőéves hallgatónk van és 55 külföldi hallgató jelentkezett az angol nyelvű képzésünkre, ami annak is köszönhető, hogy a felsőoktatásban megváltozott a felvételi követelményrendszer. Hogy a mezőgazdaság ilyen népszerű, ez számunkra nagyon fontos 

– emelte ki Mikó Edit dékán.

A karon minden évben, idén is, a mezőgazdasági mérnökképzés a legnépszerűbb szak, de emelkedett a létszám az agrárdigitalizáció, a vidékfejlesztési agrármérnök és a vadgazda mérnök képzésen is. A dékán hangsúlyozta, azt tapasztalják, hogy a felsőoktatási szakképzés területén is lényegesen magasabb a hallgatói létszámuk.

Mikó Edit dékán a tanévnyitó ünnepi tanácsülésen arra biztatta a hallgatókat, hogy ne csak a tanulás lebegjen a szemük előtt, hanem arra is hagyjanak időt maguknak, hogy barátokat szerezzenek , szeressék meg a mezőgazdaságot, és a várost, Hódmezővásárhelyt, ami a következő 7 félévben az otthonuk lesz. Élvezzék a megyeszékhely, Szeged nyújtotta lehetőségeket is.

Mikor majd 1500 nap múlva végeznek és átveszik a diplomájukat, szeretettel gondoljanak majd vissza erre a napra, amikor még idegenként, csöppentek bele egy teljesen új helyzetbe és környezetbe

 – emelte ki a dékán.

 Jordániától Kínáig 18 országból érkeztek fiatalok

Az új hallgatókra 7 szemeszter vár, három éven keresztül főként elméleti képzésben részesülnek, illetve gyakorlaton is részt vesznek, az utolsó szemeszterben pedig kizárólag szakmai gyakorlat vár rájuk, amit a záróvizsga követ, amikor bemutatják a diplomamunkájukat, illetve a hat félév alatt szerzett tudásukról is számot adnak majd.

Idén 55 külföldi diákot köszöntöttek a karon, akik 18 országból érkeztek, például Ghánából, Indonéziából, Jemenből, Jordániából, Kínából, Laoszból, Szíriából, Pakisztánból. Bővült a külföldi oktatók létszáma is, egy ghánai és egy tunéziai szakemberrel, akik a tanítás mellett maguk is tanulnak, doktori képzésen vesznek részt.

Kihívások előtt állnak a jövő szakemberei

Mikó Edit hangsúlyozta, a jövő agrárszakemberei nagy kihívások előtt állnak.

Szerencsére a fiatalokat érdekli a mezőgazdaság. Az agráriumban szükség van a jól képzett, minden irányú ismerettel felvértezett szakemberekre. Az informatika, a mesterséges intelligencia világa sok mindent megváltoztatott, megkönnyített, de az alaptudásra még mindig szükség van. Ez fordítva is igaz. A mezőgazdaságban dolgozóknak tudomásul kell venniük, hogy az informatika, a robotika a mezőgazdaságban hatalmas segítség. Nem elveszi a munkájukat, hanem segíti, a munka minőségét változtatja meg

 – mondta Mikó Edit dékán.

A tanévnyitó ünnepi tanácsülésen az elsőévesek hallgatói fogadalmat tettek, majd a gólyák a dékán elé járultak, aki kézfogással fogadta őket hallgatóvá. Hódmezővásárhely nevében Gyöngyösi Ferenc alpolgármester köszöntötte a fiatalokat. Az ünnepségen bemutatták a kar új munkakörbe lépett dolgozóit is.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában