delmagyar.hu podcast

2023.09.19. 14:40

Délmagyar Podcast: Rendkívüli hírek Győrfi Páltól

Október elsejétől vármegyénkben is elindul az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer. Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét kérdeztük erről a Gyógyír podcastünkben. Elmondta nekünk, mikor érdemes a 1830-as telefonszámot tárcsázni.

Kiss Anna

Telefonon kérdeztük Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét. Archív fotó: Molnár Péter

Rendkívüli Gyógyír-podcastet készítettünk, ugyanis ezen a héten nem szerdán, hanem kedden beszélgettünk a mentőkkel, a megszólalónk pedig nem Hangai József, hanem Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője volt, akit telefonon kérdeztünk a vármegyénkben október elsején induló egységes alapellátási ügyeleti rendszerről. Kiemelte, a cél az, hogy egységes, minőségbiztosított, magas szintű ellátást kapjanak a betegek.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, azért döntöttek egy új rendszer kialakítása mellett, mert a korábbi ügyeleti ellátásra sok panasz érkezett az elmúlt évtizedekben. Hozzátette, kivonuló mentőként is sokszor szembesült olyan panasszal, hogy a beteg nem tudta elérni az ügyeletet, vagy azt kapta válaszul, hogy nincs orvos, de jellemző volt az is, hogy nem feltétlenül felelt meg az ellátása a szakma szabályainak. 

Győrfi Pál közölte, vármegyéről vármegyére haladva vezetik be az új rendszert, Csongrád-Csanád lesz a tizedik, ahol elindítják, jövő év elejére pedig a teljes országot lefedik majd. Megjegyezte, lakjon bármely településen a beteg, a legmegfelelőbb ellátást kapja. Ehhez az 1830-as telefonszámot kell tárcsázni, ez október elsejétől lesz elérhető a vármegyénkben. A szóvivő rámutatott, ajánlják ezt a hívószámot minden olyan személynek, akik ügyeleti ellátást szeretnének igénybe venni, vagy nem tudják eldönteni, hogy milyen ellátásra lenne szükségük.

Mivel a telefont egészségügyi szakember veszi fel, a tünetek és az információk alapján eldönti, hogy elegendő-e a telefonos tanácsadás, vagy komolyabb a baj, így szükség van arra, hogy az ügyeletes személyzet kimenjen a beteghez, vagy lehetőség szerint a beteg menjen be az ügyeletre. Ha pedig még súlyosabb a probléma, akkor mentőt küldenek a betegért.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője. 
Fotó: Molnár Péter

Győrfi Pál arra figyelmeztetett, ezek vegyes ügyeletek, tehát felnőtteket és gyermekeket egyaránt ellátnak, de természetesen a központi gyermekügyeletek is működnek a jövőben, például Szegeden és Szentesen is. Hozzátette, a mentők telefonszáma nem változik, súlyos esetben, tehát például baleset vagy újraélesztés esetén továbbra is a 112-t kell tárcsázni. 

Érdemes meghallgatni a delmagyar.hu oldalon elérhető podcastünket is, hiszen a leírtakon kívül még nagyon sok fontos információ elhangzik benne az új egységes alapellátási ügyeleti rendszerről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában