Szegedi hírek

2023.09.09. 07:00

Galéria – Megnéztük az érmeket, melyekből országos tárlat nyílik

Az emberi életről szólnak azok az érmek, melyek a Szegedi ÉremVerdében készültek Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából. Ellátogattunk a műhelybe, ahol Szabó Tamás ötvössel beszélgettünk a folyamatokról.

Kiss Anna

Fotó: Gemes Sandor

Kamarakiállítással tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja, Madách Imre előtt. Azonban ahogyan azt már a hét elején egy rövid hírben jeleztük, a tárlat anyaga Szegedről érkezik, méghozzá az ÉremVerdéből. Éppen ezért pénteken ellátogattunk Szabó Tamásék műhelyében és alaposan szemügyre vettük az érmeket, közben pedig az ötvöst kérdeztük a folyamatokról.

Januárban készítettünk egy érmet a Himnusz évfordulójára, valamint egyet Az ember tragédiájáról is, azonban a szobrásszal elkezdtünk gondolkodni, hogy milyen jó lenne több érmet készíteni Madách Imréhez kapcsolódóan. Megcsináltuk saját forrásból, hiszen nem az értékesítés volt a cél, hanem az, hogy valami művészi dolog jöjjön létre 

– avatott be a kezdetekbe az ötvös, akitől megtudtuk azt is, hogy 16 különböző kétoldalas érme készült végül, ezek mindegyike Madách személyére és Az ember tragédiájára fókuszál.

Miután a Szabó Imrefia Béla szobrász gipsszé tette a rajzait, negatívot vettek Szabó Tamásék a gipszről, majd gépek segítségével lekicsinyítették, utána kezdődött a vésés, a felpolírozás és mindenféle utómunka. A 35 milliméteres érmek egyik oldalán Madách látható, míg a másik oldalán Az ember tragédiája egy-egy színének jellemző jelenetei formálódtak meg egy-egy idézettel. Így például olvasható rajtuk a motiváló gondolat is, hogy: „Ne félj, betöltöd célodat te is." De szintén az érmére került a „Hol a tagadás lábát megveti, világodat meg fogja dönteni" mondat is.

Szeretjük a szépet, a szép érmek készítését, viszont nem szóltunk bele, hogy a szobrász mit tervez meg, mert tetszett az alkotása. Mindegyik érme az emberi életről szól. Mi három hónapot dolgoztunk a 15 színnel és a záróéremmel, melyekhez egyébként egy könyvet is kiadunk díszcsomagolásban. Ezt meg lehet majd vásárolni. A kiállítás október 5-én nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol egészen december 31-ig lesz megtekinthető 

– osztotta meg a cégvezető.

Vélhetően később vándortárlattá alakul át a múzeum kiállítása. Szabó Tamásék ugyanis azt szeretnék, ha az országnak minél több részén megtekinthetők lennének a Madách Imréhez kötődő alkotásaik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában