A pénzügyőrök munkáját ismerhették meg a pályaválasztás előtt álló középiskolások

2023.09.21. 17:30

Lefoglalt csempészcigivel szelfiztek a diákok – Galéria

A pénzügyőrök munkájába leshettek bele csütörtökön kiskunfélegyházi diákok a röszkei határátkelőn, ahova osztálykirándulásra érkeztek. Megnézhették, hogyan dolgoznak a keresőkutyák és a bűnjelraktárban is szétnézhettek.

Timár Kriszta

Menő szelfik készültek a nagyjából 30 millió forint összértékű cigihalmok között. Fotó: Karnok Csaba

Szakmai kirándulásra érkeztek a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának diákjai a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságához Röszkére. A 12. évfolyamos pénzügyi számviteli ügyintéző, illetve mérlegképes könyvelő szakos fiatalok a pénzügyőrök munkájába pillanthattak bele.

Azt tapasztalom, hogy az emberek idegenkednek, sőt félnek a NAV szótól. Szemléletformáló céllal hoztam el az osztályomat, hogy lássák, milyen izgalmas dolgokkal is lehet ezen a területen foglalkozni

 – mondta el lapunknak Gálfi Zsolt osztályfőnök.

Mi is szívesen vesszük az ilyen megkereséseket, amikor a pénzügyőri munkakört bemutathatjuk

 – tette hozzá Banzsal Zoltán, a határrendészeti és vámfelügyeleti osztály vezetője. 

 Sok tevékenységi körünket nem ismerik, például a természeti környezet, az emberi élet és biztonság védelme érdekében tett munkánkat vagy az Európai Unió védelmét, hogy megfelelő minőségű áru jöjjön be hozzánk. Azt is kevesen tudják, hogy a munkánk nem csak a hazai költségvetést, hanem az uniós kasszát is gyarapítja 

– sorolta.

A gyerekek először egy kutyás bemutatót néztek meg: Oláh Gábor és Dobi nevű társa készpénzt és dohányterméket keresett autókban. A kutya pillanatok alatt kiszagolta az összes eldugott csomagot. 

 Az eddigi legnagyobb fogása több mint ezer karton cigi volt, amelyet egy átalakított járműben talált

 – mesélte Dobi gazdája, aki nem csak a munkában van vele, hanem a nap 24 óráját együtt töltik. A diákok azt is megtudhatták, hogy 12 hét alatt képezték ki az állatot, amelynek a jó munkáért mindig labdás játék a jutalma.

Ezt követően Détári Krisztián a bűnjelraktárat mutatta be, ahol csütörtök déltájban nagyjából 5-6 ezer karton cigaretta volt betárolva.  

Ez három hónapnyi fogás, az értéke 20-30 millió forint

 – mondta a diákoknak, akik – miután engedélyt kaptak rá – rengeteg szelfit lőttek a sosem látott mennyiségű dohánytermékkel. 

 Feltartott kézzel jöjjön ki mindenki

 – viccelődött velük tanáruk, bár erre nem lett volna szükség: minden be van kamerázva a területen. Az azonban láthatóan sokak lelkébe belemart, hogy ezek a cigaretták sosem kerülnek forgalomba: a fővárosban semmisítik meg az összeset. Ahogyan minden más lefoglalt tárgyat is, hiszen ezek eredete sosem biztos, így nem is biztonságos.

A kirándulás a szegedi központban ért véget, ahol a diákok előadást hallgathattak meg a pénzügyőrök munkájáról. Itt megtippelhették például, hogy évente hány kamion halad át a röszkei határon. Eláruljuk: a napi 1300 kamionból összeálló sor egy év alatt Szegedtől egészen Floridáig elérne. És ha már kamionok, Röszkén ezeket sok esetben röntgennel is átvilágítják. Így találtak éppen tegnap is migránsokat az egyik raktérben, és így bukik le az is, aki az alvázon kapaszkodva szeretne itt az Európai Unió területére bejutni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában