Vásárhely önkormányzata hét év alatt sem tudta megoldani a két iskola energetikai korszerűsítését

2023.09.15. 14:40

Visszaadják a 460 milliót, nem készültek el a beruházások

Hódmezővásárhely önkormányzata visszaad 460 millió forint pályázati forrást, amit még az előző, fideszes vezetés nyert meg a Klauzál Gábor Általános Iskola Klauzál és Nádor utcai telephelye és a Szent István Általános Iskola energetikai korszerűsítésére.

Kovács Erika

A Szent István Általános Iskola energetikai korszerűsítése sem valósult meg. Archív fotó: Tábori Szilvia

Az előző városvezetés még 2016-ban pályázott a két iskola energetikai fejlesztésére. A TOP pályázaton 460 millió forintot nyertek, a támogatási szerződést 2016. december 9-én írták alá.

A közgyűlés elé kerül a kérdés

A forrásból 411 millió 226 ezer forintot lehetett volna építési feladatokra fordítani. Az előkészítéshez projektterv, energetikai átvilágítás is készült, a terveket pedig 2017. március 20-ra készítette el a feladat ellátásával megbízott mérnöki iroda. Hogy miért nem készült el hét év alatt sem a beruházás az említett iskolákban? Erről a jövő héten, szeptember 19-én tárgyal a közgyűlés. Az előterjesztés szerint az időközben, Almási István halála után megváltozott városvezetés háromszor is sikertelen közbeszerzési eljárást folytatott le, a negyediket pedig visszavonták. Mint ismeretes, 2018. február 25-én, az időközi választáson Márki-Zay Pétert választották polgármesterré.

Telt, múlt az idő...

Az első közbeszerzési eljárás 2018 decemberében lett eredménytelen, tekintettel arra, hogy még csak ajánlat sem érkezett rá. A második eljárásnál előírták, hogy akkor lesz érvényes a közbeszerzés, ha legalább két pályázó jelentkezik, de nem érkezett be minden pályázati részre legalább két ajánlat, úgyhogy ezt is érvénytelennek nyilvánították 2019 júniusában. Harmadjára 2020 nyarán írták ki a közbeszerzést, az ajánlatokat ugyanabban az évben, szeptember 4-én bontották ki. Az árajánlatok jelentősen meghaladták a rendelkezésre álló forrást, ezért az önkormányzat 2020. november 26-án többlettámogatást kért a Pénzügyminisztériumtól, amit 2021. május 25-én módosítottak. Hódmezővásárhely ekkor már az öt évvel korábban elnyert 460 milliós forráshoz még további 337,4 millió forintot kért. 2022. szeptember 19-én megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a város 171,1 millió forint többlettámogatásban részesült, így a pályázati forrás összege 631,1 millió forintra nőtt.

460 millió forintot kell visszautalni

A harmadik közbeszerzési eljárást 2022. október 6-án nyilvánították eredménytelennek, mivel az árajánlatok alapján nem volt elegendő fedezet, a Nádor utcai telephelyre pedig érvényes ajánlat sem. A beszerzési csoport a negyedik közbeszerzést készítette elő, az ajánlattételi felhívás idén március 17-én jelent meg. Az ajánlattevők részéről több mint 300 tisztázandó kérdés merült fel. A hét évvel korábban elnyert összeg helyett már 940,2 millió forintból lehetett volna elvégezni a munkákat. Mivel a 2014-2020 közötti uniós projekteket 2023. december 31-ig le kell zárni, így nem lett volna elegendő idő a kivitelezésre, ezért a város visszavonta a negyedik közbeszerzést. Az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 460 millió forintot, amit a támogatás megkötése után, 2016-ban előlegként kiutaltak a városnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában