Kistelek

2023.10.13. 09:30

Beindult a kadétprogram az ÁFG-ben

Alapításának 70. évfordulóját ünnepli jubileumi héttel a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum, amelyben a vármegyei gimnáziumok közül elsőként idén elindult a Honvéd Kadét Program. Ebben mintegy húsz, idén kezdett kilencedikes vesz részt, ami nem önálló osztályt jelent. Ezen kívül a fejlesztések is folyamatosan zajlanak, ottjártunkkor is dolgoztak a szakemberek.

Imre Péter Géza

Csütörtökön fát ültettek az iskola 70 éves évfordulója alkalmából – mutatta Tóth Gabriella igazgatónő. Fotó: Imre Péter

A szeptemberben kezdett kilencedikesek nyolcvan százaléka jelentkezett az iskolánkban idén indult Honvéd Kadét Programra, fiúk és lányok vegyesen, és akadnak közöttük nagyon lelkesek 

– újságolta Tóth Gabriella, a kisteleki Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója. 

Fotó: Imre Péter

Ez nem homogén osztályt takar, hanem programokat. Heti 1 órában oktat nekik honvédelmi alapismereteket az előzetes 120 órás továbbképzést elvégző egyik tanár, a másik havonta egyszeri szabadidős foglalkozásokat szervezi, amelyek között lehet laktanya látogatás, airsoft lövészet, hadisírgondozás, táborozás, túrázás és hadijátékon való részvétel. A programban az utóbbival kezdtek a kadétok, és következik majd a szentesi laktanyavizit airsoft lövészettel. A jelentkező fiatalokat az is motiválhatta és inspirálhatja a jövőben is, hogy tanulmányi eredményüktől függően a 2. félévtől ösztöndíjat kaphatnak, 3,5-ös átlaggal mintegy 20, négyessel 30, míg 4,5-össel 46 ezer forintot. Ez nagy segítség a családoknak, hiszen megkeresik saját zsebpénzüket. 

A munkák jelenleg is zajlanak a gimnázium területén. Fotó: Imre Péter

A programban nem katonákat képzünk, ez szabadon választható új lehetőség a kisteleki gimnáziumba járóknak, és felmenő rendszerben szintén lesz majd alkalom a jelentkezésre a következő évek kilencedikeseinek. A hazafiasságra, a hazaszeretetre nevel, és az is elképzelhető, hogy akadnak majd olyan fiúk és lányok, akiket a katonai pálya felé terel, irányít. Eddig azt tapasztaltam, a gyerekek élvezik az órákat és a gyakorlatokat 

– mondta Tóth Gabriella.

A csütörtök faültetéssel indult az ÁFG-ben, amelynek alkalmával a diákok elmondták a sulira vonatkozó jókívánságaikat a következő tanévekre nézve. Határon átnyúló pályázatnak köszönhetően tan- és főzőkonyha, a bejárathoz tető épült, felújítják a kazánházat. Jelenleg is zajlik az udvar rekonstrukciója, a térkövezés már elkészült, de még füvesítenek, fásítanak, fedett biciklitárolót és pergolás kiülőket alakítanak ki – sorolta és mutatta meg a helyszíneket az igazgatónő. 

Fotó: Imre Péter

Szignó

A kadét képzésről szóló szerződést 2022. november 17-én írta alá Tóth Gabriella, az Árpád Fejedelem Katolikus Gimnázium és Technikum igazgatója, Lipcsei Imre, a fenntartó Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója és Huszár Ferenc alezredes, a területvédelmi ezred parancsnok-helyettese.

Programok

A 70 éves szülinapra szervezett jubileumi hét programjai közül pénteken az ÁFG éjszakája elnevezésű pályaválasztási rendezvény, szombaton, 15 órától a jubileumi gálaműsor, vagyis az egykori és jelenlegi diákok, tanárok visszaemlékezésekkel színesített zenés-táncos műsora következik még, utóbbi a Klebelsberg Művelődési Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában