Jegyzet

2023.10.16. 12:11

Beköszöntött végre

Koós Kata

Minden évben megállapítom, hogy van abban valamiféle bizarr báj, amikor a nagyáruházakban a csokimikulások farkasszemet néznek a halloweeni halálfejekkel. A múlt héten érkezett meg a postaládámba az egyik hipermarket első kimondottan karácsonyi tematikájú reklámújságja. Október második hetében éppen ideje volt már. Átlapoztam a kiadványt, és megnyugodtam, hogy szerencsére idén is nagy lesz a választék. Változatos hógömbök, karácsonyfadíszek, divatos, nagyszakállú, vak manófigurák, a szivárvány minden színében pompázó ledfüzérek, világító Betlehem, kicsi és nagy műfenyők, felfújható hóember, pingvin, sőt még jegesmedvén lovagló Mikulás is kapható. Persze sietni kell, nehogy elkapkodják, hiszen már csak röpke tíz hét maradt karácsonyig. 

Mindent összevetve nagyon figyelmes és önzetlen gesztus az októberi, ünnepi kipakolás az áruházak részéről, hiszen így segítik a vásárlókat, hogy elkerülhessék a karácsonyi kapkodást. Hogy szépen lassan, stressztől mentesen készülhessenek a szeretet ünnepére. Ráadásul így a vásárló többet is tud költeni, ami összességében kisebb terhet jelent számára, hiszen nem csupán a decemberi fizetéséből kell gazdálkodnia. A plusz profit csupán másodlagos, szinte említésre sem méltó hozadéka a figyelmes jóindulatnak. 

Van olyan ismerősöm, aki már el is kezdte beszerezni a kék díszeket, ugyanis náluk az ünnep idei színe a kék lesz. Kérdezte, hogy nálunk mi lesz a tematika. Mondtam, hogy ezúttal is a tarka dominál majd. Elővesszük az évtizedes, családi karácsonyfadíszeket, amelyeket annó még nagymamámmal együtt raktunk föl a fára, alá pedig az általam még gyerekként só-liszt gyurmából készített, festett szent család kerül. Biztosan régimódi vagyok, de valahogy furcsán érezném magam, ha a halottak napi gyertya mellett egy karácsonyi, ledes angyalka vigyorogna a kosaramban. 

A hétvégén teszteltem, hogy az ünnepi dekorhoz illő muzsikaszó is hallható-e már az egyik bevásárlóközpontban, de azzal még várnak. Remélem, hogy azért legkésőbb mindenszentek környékén már felhangzik a Last Christmas a hangszórókból, hogy végre teljes lehessen az őszi hangulat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában