Helyi közélet

2023.10.17. 17:30

Makón írják a jövő mezőgazdasági tankönyvét

Országos konferenciának adott otthont tegnap a Galamb József nevét viselő makói agrártechnikum – a téma a jövő mezőgazdasága, az intelligens növénytermesztési technológiák oktatása volt. Az ehhez szükséges tankönyvet az intézmény vezetésével, nemzetközi együttműködésben dolgozzák ki.

Szabó Imre

A konferenciának a makói intézmény előadóterme adott otthont. Fotó: Nagy Szabolcs

Új tananyagra és új módszertanra van szükség a mezőgazdasági oktatás megújításához

 – mondta Horváth Zoltán, a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum igazgatója azon az országos tanácskozáson, amit tegnap tartottak az intézményben. A rendezvényre szerte az országból érkeztek szakoktatók. A konferencián azt a készülőben lévő tankönyvet mutatták be, amit az intézmény pályázati támogatással, egy nemzetközi együttműködést vezetve dolgoz ki. Ennek a határon átnyúló együttműködésnek a külföldi résztvevői a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem marosvásárhelyi kara Romániából, illetve a Pro Scientia Naturae Alapítvány Szerbiából, itthonról pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont. 

A tananyag célja az, hogy az agrárszakképzésben több évtizede részt vevő szakoktatóknak segítséget nyújtson a korszerű, digitális alapú, mesterséges intelligenciát is alkalmazó agrártechnológiák, mindenek előtt az intelligens növényházakkal kapcsolatos ismeretek oktatásában. Az első eredmények egyike, hogy jövő januárban már elindul egy képzés 50 érintett pedagógusnak négy témában – az ő visszajelzéseik alapján fogják véglegesíteni a digitális formában elérhető tankönyvet.

A konferencián Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum – a Galamb-iskola ennek részeként működik – főigazgatója többek között arról beszélt, büszke a makói intézményre, hiszen az iskolák többnyire csak átadják diákjainak a tudást, a Galamb azonban ennél többre is vállalkozott, emellett a tudásteremtésben is aktívan részt vesz. 

 Ez azért figyelemre méltó, mert ezt a feladatot többnyire csak a felsőoktatás intézményei vállalják 

– hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a mezőgazdasági technológia szédületes tempóban változik, és ehhez az oktatásnak is alkalmazkodnia kell. Ehhez azonban meg kell teremteni a szellemi hátteret a szakképzésben részt vevő pedagógusoknak. A makói vezetéssel készülő tananyag ráadásul nemzetközi szinten is értékes, használható.

Farkas Sándor mezőgazdasági miniszterhelyettes megnyitójában azt mondta, ma már nem a piros traktor, a puttonyos szőlőszedő, a legelőről ballagó tehén jellemzi az agráriumot.  

A mezőgazdaság is felzárkózott a high tech vonalába. Az a technika, amit a magyar mezőgazdaság alkalmaz, világszínvonalú. Úgy szoktam jellemezni: mi itt már űrtechnológiát használunk 

– érzékeltette a napjainkban zajló digitális modernizációt. 

A precíziós gazdálkodás, az automatizálás, a robotika, a gps-alapú rendszerek és a drónok alkalmazása már a jelen.  

Ezek révén lehet csak növelni a termelés hatékonyságát úgy, hogy közben a teremtett világ értékeire, a környezeti terhelés csökkentésére, az erőforrások észszerű felhasználására is tekintettel lehetünk

 – utalt arra, miért fontosak az olyan fejlesztések, mint ami most Makón zajlik.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában