Helyi közélet

2023.10.07. 14:40

Összefogtak a civilek a lepusztult kastélyért

Egyesületet alapítottak Kis­zomboron azok a civilek, akik az önkormányzattal együttműködve tenni szeretnének az ottani Rónay-kastély állagának megóvásáért. A lepusztult állapotában is fenséges épület teljes felújítása, hasznosítása persze még várat magára.

Szabó Imre

A kastély valaha a falu központjának ékessége volt – ma, romos állapotában is szép. Archív Fotó: Szabó Imre

A napokban 18 fővel megalakult az Összefogás a Kiszombori Rónay-kastélyért Egyesület

 – tájékoztatta lapunkat az egyik szervező, alapító, Csanádi Ferenc. Az ötletet az adta a pártoktól és politikától mentes civil lokálpatrióta egyesület életre hívásához, hogy hónapok óta zajlik a kastély környezetének apróbb rendbetétele, és a munkához már eddig is na­­gyon sok helybeli csatlako­zott.

 

 

Évek óta takarítják ön­kéntesek a tornyot, hogy az lá­­togatható legyen. Ugyanezt szeretnénk a pincével is elérni, valamint a kastély több elemével 

– mondta Csanádi. 
Az 1859-ben épült Rónay-kastély eredetileg a Trieszt melletti Miramare-i császári rezidencia mintájára készült el a zombori földbirtokos família kérésére. Romantikus stílusú, nagy belmagasságú terekkel, nyugati rövid oldalán háromszintes, bástyaszerű toronnyal rendelkezik. Tiszta időben nagyon messzire, akár Temesvárig is el lehet onnan látni. A II. világháborút követően államosított ingatlan többek között hagymaraktárként is üzemelt, ebből a célból barbár módon átépítették – legutóbb zsákvarró üzem működött benne. A rendszerváltást követően a településhez került. Hasznosítására sokféle elképzelés született, eddig azonban mindegyik hamvába halt. 

 



Természetesen az egyesület sem erre vállalkozik, ám céljait úgy szeretné megvalósítani, hogy az önkormányzat, mint az épület tulajdonosa, segítséget és partnert lásson bennük. 

Közös a cél, és a falunak is egyre szűkösebb a lehetősége, ha csak a kastély környezetének folyamatos karbantartását vesszük is figyelembe, hiszen egyre kevesebb a közmunkás, a feladat pedig nagyon sok

 – mondta Csanádi Ferenc. Éppen ezért először is együttműködési megállapodást szeretnének kötni az önkormányzattal, majd ennek megfelelően folytatnák az önkéntes munkát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában