Maroslele

2023.10.10. 10:00

Sikerült lassítani a Rákóczi utca forgalmán

Az első hónap tapasztalatai alapján beváltak a Maroslele főútján kihelyezett forgalomlassító berendezések, a Rákóczi utca érezhetően biztonságosabbá vált. Az önkormányzat már a további forgalomszabályozáson gondolkozik.

Szabó Imre

A táblák jó szolgálatot tesznek a falu főutcájában. Fotó: Drimba Tibor

Látványosan javult a helyzet

 – mondta a maroslelei Rákóczi utcában lakó Nagy-György Gábor annak kapcsán, hogy bő egy hónappal ezelőtt a sebességhatárra figyelmeztető berendezéseket helyeztek ki a falu főutcájában. Tapasztalatai szerint a magyar sofőrök szinte kivétel nélkül visszavesznek a tempóból, már csak a románokkal van gond, de ők lényegesen kevesebben vannak. 

Nem hiszem, hogy a balkáni közlekedési kultúrát itt egy csapásra meg lehetne változtatni

– jegyezte meg.

 Fotó: Drimba Tibor

Mint korábban többször megírtuk, az út eddig a helyiek visszatérő panaszai szerint rendkívül forgalmas volt, az autók pedig nagy sebességgel közlekedtek rajta. Történtek balesetek is. Az áldatlan állapotok azért alakultak ki, mert a kiszombori határátkelőtől az M43-asra vivő leggyorsabb út ezen keresztül vezet át. Az önkormányzat régóta szerette volna lassítani az itt áthaladó járművek sebességét, eddig azonban csak táblákat tudtak kihelyezni, illetve hetente egyszer a rendőrség mért sebességet. 

Augusztus végén aztán 4 olyan jelzőberendezést telepítettek az utcában, amely az 50 km/órás sebességhatárra hívja fel a figyelmet. Ezek felvillanó fénnyel figyelmeztetnek, és kiírják, hogy „lassíts”, ha azt érzékelik, hogy egy autó gyorsan közeledik. A napelemmel üzemelő berendezések közül egy-egy a falu két végére került, ezek az 50-es sebességhatárt jelzik, egy-egy pedig a Petőfi utcai kereszteződésbe – ezek a 40-esre.

Drimba Tibor polgármestertől megtudtuk, mindez 7 millió forintba került; a költségeket pályázati támogatás fedezte. A falu első embere is elégedett az eredménnyel, de további lépéseket is tervez.

Hamarosan kihelyezünk néhány olyan táblát, amelyet egy gyermekrajzpályázat legszebb munkái alapján készítettek. Emellett nem mondtunk le az állandó traffipaxról sem, sőt szerintünk érdemes volna egy Véda-kaput is telepíteni 

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában