A magyar tudományt ünnepelték Hódmezővásárhelyen

2023.11.24. 14:40

A mezőgazdaság globális kihívásaira keresték a választ

Kovács Erika

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából „Válaszok a globális kihívásokra a mezőgazdaságban” címmel rendeztek konferenciát pénteken Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán.

A konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottság Mezőgazdasági Szakbizottsága, a Magyar Biológiai Társaság Szegedi Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara szervezte.

Jó alkalom ez arra, hogy oktató kollégáink és a diákok bemutassák kutatómunkájuk eredményét. Ezzel is tisztelgünk a tudomány ünnepe előtt. Konferenciánk egy országos program része

 – mondta Jakab Péter, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar Növénytudományi és –Környezetvédelmi Intézetének egyetemi docense.

A konferencián a növény- és az állattudományi, valamint a vidékfejlesztési intézmény oktatóinak, Phd-hallgatóinak munkáit ismertették. Többek között az éghajlatváltozással, élelmiszer-termeléssel kapcsolatos témákat hallgathattak meg az érdeklődők, de szó esett a drónok mezőgazdaságban betöltött szerepéről is.

Czóbel Szilárd, a SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének egyetemi tanára Viharfelhők a láthatáron – újabb komoly kihívás előtt a mezőgazdaság címmel tartott előadást.

Nem kis mértékben bolygatta fel a tudományos közvéleményt az Észak-atlanti bukóáramlás kérdése. Mint közismert, a sarkvidéki hideg-, víz- és légtömegek kicserélődnek a trópusi meleg légtömegekkel. Ennek 70 százaléka a légkörben zajlik, az atmoszférához kötődik, 30 százaléka pedig a tengervíz által történik. Utóbbi része az Észak-atlanti bukóáramlás. Alapvetően két dolog mozgatja, a só- és hőmérséklet különbség 

– mondta az előadó. Hangsúlyozta, az Észak-atlanti bukóáramlás kulcsfontosságú a világ klímája szempontjából. Az áramlás egyre jobban lassul, ennek már vannak jelei. A tudósok számításai szerint még a XXI. században, várhatóan a 2050-es években áll le, ami 95 százalékos valószínűségű. Ez komoly hatással lehet Európa hőmérsékletére, extrém hideg telekkel, rendkívül magas hőmérsékletű nyarakkal, néhány hetes tavasszal és ősszel járhat, ami befolyásolja a mezőgazdasági termelést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában