Nyílt napot tartottak az SZTE vásárhelyi karán

2023.11.17. 16:40

Egyre népszerűbbek a mezőgazdasági szakmák

Kétségtelenül egyre népszerűbb a mezőgazdaság a jövőért tudatosan tenni akaró fiatalok körében. Az SZTE Mezőgazdasági Karon nyílt napot tartottak a pályaválasztás előtt álló érdeklődő diákoknak.

Tábori Szilvia

Mikó Edit dékán nyitotta meg a mezőgazdasági kar nyílt napját. Fotó: Tábori Szilvia

A  tanulmányok mellett speciálisan a mezőgazdaságban dolgozni akaró diákok száma folyamatosan növekszik a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági karon, így egyre népszerűbbek a duális képzések. Továbbra is a mezőgazdasági alapképzés a legkeresettebb, de emelkedik a a vidékfejlesztő agrármérnökök száma, az agrár digitalizációs szak szintén egyre többeket érdekel. Egyebek mellett erről beszélt lapunknak Mikó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja a pénteken tartott Kari Nyílt Nap előtt. Az eseményen az olyan hagyományos programpontok mellett, mint a választható szakok vagy a felvételi eljárás, a középiskolások körében egyre népszerűbb Tudományos Diákköri Konferenciáról, illetve a duális képzésről is informálták az érdeklődő diákokat és szüleiket. 

Fotó: Tábori Szilvia

A gazdászok nagy családjához tartozunk mi itt mindannyian. Bár nem a legegyszerűbb családi kötelék ez, hiszen sokszor kelünk hajnalban és sötétben is dolgozunk, miközben nagy a felelősségünk, de összeköt bennünket a mezőgazdaság szeretete, az elkötelezettség 

– mondta Mikó Edit megnyitó beszédében. Azt már ugyancsak kérdésünkre részletezte, hogy a mezőgazdaság egyértelműen népszerű, elegendő arra gondolni, hogy reneszánszát éli a háztáji, kiskertes gazdálkodás, az, hogy a családok megtermelik a számukra szükséges zöldséget és gyümölcsöt. A fiataloknak pedig vonzó perspektíva, hogy a mezőgazdaságban is egyre erősebb a digitalizáció, a robotizáció, vagy a dróntechnológia. 

Nem utolsó sorban pedig, a mostani fiatal generáció többsége meglehetősen tudatosan készül a jövőre, munkál bennük a környezettudatosság, a tettvágy, hiszen tudják, nem mindegy miként élünk majd a későbbiekben. Oktatóink felelőssége, hogy ne megijeszük őket a mezőgazdasági kihívásokkal, hanem együtt megkeressük a megoldási lehetőségeket

 – tette hozzá Mikó Edit.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában