Helyi közélet

2023.11.30. 21:30

Felismerhetetlen a szabadkai vasútállomás

Arany T. János

Kilátás a gyalogoshídról. Az egyik szerb vasutas azt mondta a szabadkai vasútállomáson folyó munkáról, hogy a városban ekkora felújítás még soha nem volt. Fotó: DM

Hol van itt a vasútállomás?

 – kérdezte az egyik újságíró, amikor a kedden újraindult Szeged-Szabadka járat első szerelvénye begördült egy hatalmas építkezésre Szabadkára. A kolléga sétálni indult, kávézni, burekezni szeretett volna, talán még a híres piacig is elment volna, ha tudta volna, merre kell elindulni.

Szabadkán ilyen még nem volt 

– mondta az egyik szerb vasutas amikor a munkálatokról kérdeztük.

A Belgrád-Budapest vasútvonal felújításával a vonalon fekvő vasútállomások is megújulnak. A felújítással a szabadkai vasútállomás újra vasúti csomóponttá válik. Az ideiglenes állomáson most még peron sincs, futtában öntötték le betonnal. A konténer-jegypénztár mellett két hatalmas tábla hirdeti a beruházást szerbül és kínaiul, impozáns látványtervvel. Ennek sarkában kínai és angol felirat: 中国铁路 China Railway. A kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítésének összértékét a megállapodás aláírásakor 2 milliárd dollárra becsülték.

Az átkelést fém gyalogos felüljáróval oldották meg, amiről remek kilátás nyílik az építkezésre. A gyalogoshídon jó időben sokan megállnak nézelődni. Kedden erre nem sokan vállalkoztak, hideg szél fújt és esett az eső. A szabadkai vasútállomás felújítása várhatóan 2024 februárjában fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában