Helyi közélet

2023.11.16. 22:13

Gyerekek, irány az olimpia!

A város iskoláiból mintegy nyolcvan diák vett részt csütörtökön délután a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola játékos angol nyelvi délutánján. A jövő évi párizsi olimpia jegyében telt a játékos program.

Tábori Szilvia

A sport és az olimpia jegyében telt a diákok délutánja az iskolában. Fotók: Tábori Szilvia

Vajon miként köthető a legféltettebb kincsünket ünneplő magyar nyelv napjához egy angol nyelvi országismereti foglalkozás? És miként függ össze az idegen nyelvek ismerete az empátiával? Erről az ABCDays csütörtöki programja apropóján Walterné Böngyik Terézia, a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott: pedagógus kollégáival közösen úgy gondolták, olyan nemzetek anyanyelvét is megjelenítik iskolájuk e heti programsorozatában, amely egyszer talán még a diákok életének része lehet. 

Az empátia és a problémamegoldó képesség egyértelműen másoké felett áll azoknál, akik más nemzetek nyelvét is elsajátítják. Ráadásul minél több kultúrát ismerünk, annál boldogabb emberekké válhatunk. Legyen hát élmény a tanulás

 – hangsúlyozta az igazgatónő. 

Immár 15 éve, hogy a Szent István-iskola megrendezi ABCDays programját, amely idén is november 13-án, a magyar nyelv napján indult szavalóversennyel. Ezután külön-külön délutánt szenteltek a német, illetve kuriózumként az orosz nyelvnek. Csütörtökön pedig már vidám, angol nyelvű ismeretterjesztő eseményre vártak – részben a város más iskoláiból érkező – mintegy nyolcvan diákot. A téma a sport és az olimpia, Irány Párizs címmel. 

Béresné Kotymán Erzsébet, az iskola idegen nyelvi munkaközösségének vezetője lapunk kérdésére főként azt hangsúlyozta: iskolájuk specialitása a sport, a jövőre Párizsban megrendezendő olimpiai játékok tehát egyértelműen kínálta magát témaként. Kiemelt céljuk volt, hogy a gyerekek angoltudása olyan témában fejlődjön, amelynek kifejtésére a tanítási órákon nincs lehetőség. A gyerekek háromfős csapatokban, három különböző helyszínen játékosan bővíthették ismereteiket egyebek mellett az olimpiai jelképek, az amerikai futball, illetve a rögbi témájában. 

Céljaink egyike, hogy a gyerekek angolnyelv-tudása olyan témában is fejlődjön, amelynek kifejtésére a tanítási órákon nincs elég lehetőség. De ugyanilyen hangsúlyos, hogy megszeressék a nyelvtanulást. Ezért is volt fontos szempont, hogy játékosan, vidáman töltsük el ezt a délutánt 

– mondta Béresné Kotymán Erzsébet. 

Ehhez illeszkedve egy, az olimpiára szóló útlevélbe gyűjthették össze a gyerekek a most megszerzett információkat. Ha pedig a jövőbe tekintünk, a sportoló tanulók egyszer talán egy olimpiai részvételen kamatoztathatják majd tudásukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában