A lakók már nagyon szeretnék tudni, pluszban vannak-e, vagy mínuszban

2023.11.10. 17:15

Piaci áron számlázták ki a nyugdíjas lakópark gázfogyasztását

Még mindig meg kapták meg a hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark lakói az előző fűtési idény elszámolószámláját. Ennek az az oka, hogy a szolgáltató piaci áron számlázta ki a lakópark gázfogyasztását. Most korrigálják a hibát. Nem derült ki, kinek hibája volt a tévedés.

Kovács Erika

Most készül a valós elszámolás, amit még novemberben megkap mindenki a nyugdíjas lakóparkban. Fotó: Török János

A hódmezővásárhelyi nyugdíjas lakópark lakói kerestek meg bennünket.

Infarktust kaptak volna, ha a rezsicsökkentés nélküli számlát meglátják

Sérelmezték az idősek, hogy bár már november van, és elkezdődött az új fűtési szezon, de még nem tudják, hogy az előző idényben mennyi gázt fogyasztottak, pluszban vannak, vagy súlyos tízezreket kell-e esetleg még befizetniük.

Azt is mondták a lakók, hogy a „bennfentesek” szerint azért nem kapták meg az elszámolószámlát, mert annak látványától infarktust kaptak volna. Kiderült, tényleg így van, de a helyzet hamarosan megoldódik.

Azt is nehezményezte több lakó, hogy a radiátorokon most cseréltek „órát”, vagyis költségmegosztót. Szerintük ezt nem a fűtési időszakban, hanem nyáron kellett volna megtenni.

A lakók kérdéseivel Katona Antalhoz, a nyugdíjas lakóparkot üzemeltető Hódmezővásárhelyi Működtető- és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) vezérigazgatójához fordultunk.

Piaci áron számláztak, majd korrigálták a hibát

A két héttel ezelőtti fogadóórámon tájékoztattam a lakókat az elszámolás elhúzódásának okáról, amely a következő. A tavaly őszi rezsiszabályok változása miatt a nyugdíjas lakópark tévesen kikerült a rezsicsökkentési körből, ezért a szolgáltató piaci áron számlázta ki a lakópark gázfogyasztását. Hosszas egyeztetési procedúra után ez év szeptemberében sikerült ezt a hibát korrigálni, ami a munkatársaimnak igen sok idejébe került. Ezt követően az MVM októberben kiállította a sztornó számlákat, majd utána a helyes tarifával elszámolt számlákat. Ezután tudtunk helyes adatokat szolgáltatni az elszámolást készítő Ista Kft.-nek. Jelenleg készül az elszámolás, amelyet november hónapban minden érintett számára eljuttatunk. Nyilván megtehettük volna, hogy a piaci áron kapott gáz árával készítjük el az elszámolást, azonban ezt inkorrektnek tartottuk a sok, alacsony nyugdíjból élő lakó számára, miután mindvégig abban a biztos tudatban voltunk, hogy a nyugdíjas lakópark lakóit is megilleti a rezsicsökkentett földgázár

 – fogalmazott a vezérigazgató.

A költségmegosztó cseréje nem befolyásolja az elszámolást

A költségmérők őszi cseréjével kapcsolatban azt írta, a nyugdíjas lakópark 10 évvel ezelőtt kötött 10 évre szóló szerződést az Ista Kft.-vel a fűtési költségek éves elszámolására, valamint a költségmegosztók felszerelésére, és éves leolvasására. A költségmegosztók, a szabályozás szerint, 10 évig használhatók.

A beszerzési szabályzat szerint nyílt eljárást indítottuk a következő 10 évre, a nyertes ajánlattevővel szerződést kötöttek, aki azóta már felszerelte az új költségmegosztókat a régiek adatainak kinyerése után. Az, hogy ez az év melyik szakaszában történik, semmilyen mértékben nem befolyásolja az elszámolást a bérlők felé

 – fogalmazott Katona Antal.

Hogy kinek a hibájából sorolták a lakóparkot a „nagyfogyasztók" közé és ez miért csak most derült ki, ez nem derült ki a válaszból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában