A zsilipnél esett vízbe az öreg németjuhász

2023.11.17. 18:10

Süket és vak kutyát mentettek összefogással Mindszenten

Igazi sikertörténet, ahogy megmenekült a vízbe fulladástól egy elkóborolt öreg németjuhász Mindszenten. A megtalálók és az ebrendész gyors összefogása, illetve a regisztrált chip segített abban, hogy hazajusson.

Tábori Szilvia

Itt még nem sejtették, hogy meglesz-e a vízből mentett öreg kutya gazdája. Fotó: Mindszent Ebrendészeti Telep

Az utolsó pillanatban mentettek ki egy idős, vak és süket németjuhász jellegű kutyát a napokban a mindszenti Kurca torkolati zsilipnél. A vízben vergődő, addigra teljesen kimerült állatot a vízügyes szakemberek vették észre. Kihúzták a mederből, majd rögtön riasztották a helyi ebrendészet munkatársát, aki a helyszínre sietett és fedett, meleg helyre szállította a bajba jutott öreg kutyát.

Példás összefogás

Mint azt a telep üzemeltetéséért egy éve felelős Zsótér Márta lapunknak elmondta, a kutya a szerencsétlen baleset miatt meglehetősen rossz mentális és fizikai állapotban került hozzájuk, a hideg vízben nem sok esélye lett volna a túlélésre. Örömteli, hogy a példaértékű összefogásnak köszönhetően nemhogy életben maradt, de másnap már ismét az otthonában lehetett. Mind kiderült, gazdái már keresték. Ez egy igazi sikertörténet Zsótér Márta szerint, aki egyúttal azt is hangsúlyozta: ez az eset is bizonyítja, hogy a megfelelően regisztrált chip mennyire megkönnyíti mindenki helyzetét. Természetesen a kutyát csak a tulajdonjog igazolása után adták vissza eredeti tulajdonosának. 

Fotó: Mindszent Ebrendészeti Telep

Működik a riadólánc

A telepet lehetőségekhez mérten teljesen újragondoló Zsótér Márta úgy látja, sajnos Mindszent is hírhedt a nem megfelelően tartott, kijárós, mások életét vagy állatait háborgató, netán veszélyeztető kutyákról. De azt tapasztalta, sokakat sikerült felrázni a csendes apátiából az elmúlt hónapokban. Működik a riadólánc, egyre kevesebb negatív felhang kíséri a mentéseket, az emberek megoldásokat szeretnének és ezért úgy tűnik, tenni is hajlandóak. Kezdenek hinni abban, hogy van és lesz eredménye az összefogásnak. 

A kétes esetekben egyre többen segítenek, a szomszédok egymással, az ebrendészeti teleppel és a hatóságokkal is együttműködőek. Már folyamatban vannak hivatalos állatvédelmi ügyeink, egy eset pedig már állattartástól való eltiltással végződött 

– hangsúlyozta Zsótér Márta. Mint mondta, gyakran be kell vonni a rendőrséget, a hatósági állatorvost és a jegyzőt is; szoros együttműködésük nélkül nem tudnának előre lépni.

A rossz hírű fajta

A telepen jelenleg 11 kutyát gondoznak és a korábbiakkal ellentétben már egyre több az örökbefogadás. Ahogy bővül az adományozók köre is, illetve néhány önkéntes már hetente jár a mentett állatokhoz sétáltatni, szocializálni. Utóbbi egyértelműen meglátszik az állatok mentális és fizikai állapotán Zsótér Márta szerint. De átvevő szervezetként a szentesi Mogyoró Menedék szintén segíti munkájukat.

Ám a bull típusú kutyák helyzete sajnos – ahogy szinte az ország minden táján – Mindszenten ugyancsak problémás. A fajta rossz híre miatt szinte lehetetlen új gazdát találni a telepre bekerülőknek. Egyikükről már másfél éve gondoskodnak. Ráadásul az eredeti tulajdonosok szinte sosem kerülnek elő. Zsótér Márta hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elhatárolódik attól, hogy esetleg altatással oldják meg ezt a krízist. Egyik mentvényüket ők maguk fogadták örökbe és egy jól szocializálható, békés, szófogadó kutyával gazdagodtak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában