Szegedi hírek

2023.11.14. 16:40

Tápén és Szőregen építhetnek futópályát

Amennyiben a közgyűlés támogatja, akkor két rekortán futópálya építését valósítja meg az önkormányzat. A tervek már készen vannak, a 310 milliósra kalkulált beruházáshoz 80 milliós támogatásra pályáznának.

Varga Anna

Két újabb rekortán futópályával gazdagodhat Szeged. Illusztráció: Huszár Márk/MW

A november 17-i közgyűlésen tárgyalják a képviselők Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester pályázatokkal kapcsolatos előterjesztését is. Ebben szerepel, hogy támogatási kérelmet nyújtana be az önkormányzat, hogy Tápén és Szőregen rekortán futópályákat alakítsanak ki.

A Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára 2024-re is kiírta az Országos Futópálya-építési Programot. Ennek keretében futópálya típusonként eltérő támogatási összeget lehet igényelni. Szegeden 801 és 1000 méter közötti hosszúságú pályákat alakítanának ki, ezeknek a támogatás összege legfeljebb bruttó 40 millió forint lehet darabonként.

Az önkormányzat Tápén a Halas, a Bencfahát, Dobó István utca és a mezőgazdasági művelésű terület által övezett területen tervei a pálya építését, míg Szőregen a Monti Sándor park nyugati részén. Mindkét helyszínen 800 méternél hosszabb pálya építését tervezik. Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a megvalósítást Tápén közvilágítással, ivókúttal és mindkét területen kültéri nyújtóeszközök telepítésével tervezték.

A tápéi futókör pályavezetése egykörös, míg a szőregi pálya két körből áll majd, egy sík alsóból és egy emelkedőt, lejtőt is érintő felső szakaszból. Így az alsó kör önállóan is használható azon futók számára, akik csak sík terepen kívánnak sportolni

 – írta Nagy Sándor.

Előbbi helyszínen 156, utóbbin 154 millió forintra van szükség a kivitelezéshez, így összesen bruttó 310 millió forintot kell biztosítani a projekthez. Mivel a tervek már elkészültek, az önkormányzat jelentkezhet az Országos Futópálya-építési Program felhívására, és helyszínenként 40 millió forintra pályázhat, tehát összességében 230 millió forintból lehetne kialakítani a két pályát.

A támogatási kérelemhez szükség van a közgyűlés támogatására, valamint a saját forrás biztosítására, ezért kerül pénteken a képviselők elé a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában