Helyi közélet

2023.11.02. 15:40

Tizenegyen haltak meg vármegyénk útjain fél év alatt

A balesetek több mint 90 százaléka a járművezetők hibájából következett be Csongrád-Csanád útjain az I. félévben – derült ki a KSH kiadványából. Az okok sem változtak: harmaduknál az elsőbbség meg nem adása, negyedüknél pedig gyorshajtás miatt történt baleset. Jó hír viszont, hogy ittas állapotban kevesebben okoztak balesetet.

Varga Anna

A június végén a vásárhelyi elkerülőn történt motoros balesethez mentőhelikoptert is kellett riasztani. Archív fotó: Donka Ferenc

Hazánkban az I. félévben 6424 baleset történt az országban, ami 8,4 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványában. A fővárost és a 19 vármegyét szemléző adatsorból kiderül, hogy a balesetek 3 százaléka végződött halállal, 29 százalékuk súlyos, 68 százalékuk pedig könnyű sérüléssel járt az év első hat hónapjában.

A halálos kimenetelű balesetek aránya Tolna vármegyében volt a legmagasabb (6,5%), a súlyos sérüléssel járóké Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben (37%)

 – írták.

Összességében közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 9,6 százalékkal kevesebben, 8479-en sérültek meg hazánk területén.

Középmezőny

A tízezer lakosra jutó balesetek számát tekintve a fővárost és a 19 vármegyét összesítő adatbázisban Csongrád-Csanád a 10-ik helyen áll, 6,2-es mutatóval. Az országos átlag 6,7 eset. 2023 I. félévében 242 baleset következett be Csongrád-Csanád útjain, az országosnak 3,8 százaléka. Ez jobb adat, mint az egy évvel ezelőtti, azonban míg országos szinten 8,4 százalékkal kevesebb baleset történt, vármegyénkben 6,9 százalékos a csökkenés.

A KSH azt írta, hogy a balesetek száma némileg kedvezőbbé vált Csongrád-Csanád tekintetében, ugyanis 90 végződött súlyos, 141 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 3,4 százalékkal nőtt, utóbbiaké 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Kevesebben vesztették életüket vármegyénk útjain, összesen 11-en, ám a halálos kimenetelű balesetek aránya továbbra is magasabb nálunk (4,5%), mint az országos átlag (3%).

Tavaly 23 halálos kimenetelű baleset történt vármegyénk útjain, amelyekben 27-en vesztették életüket. Az idei I. negyedévben pedig 7-en haltak meg.

Sok a gyorshajtó

Míg az I. negyedéves adatokból az derül ki, hogy összes balesetek 70 százalékát okozták személygépkocsival, az I. félévet összegző adatsorból már az látszik, hogy valamivel kevesebb, mint 60 százalékukat. A kerékpárral okozott balesetek aránya 15, míg a motorral okozottaké 5,8 százalék volt az I. félévben.

Abban továbbra sincs változás, hogy a balesetek túlnyomó része, konkrétan 92 százaléka a járművezetők hibájából következett be. Az okok sem változtak: az esetek 33 százalékában az elsőbbség meg nem adása, míg negyedüknél a gyorshajtás miatt történt a baleset.

Kevesebben isznak

Jó hír, hogy alkoholos befolyásoltság alatt kevesebben okoztak balesetet. Az év első hat hónapjában Csongrád-Csanádban 10 eseténél (4,1%) mutatták ki, hogy ivott a sofőr, ami feleannyi, mint 2022 első félévében. Ebben a tekintetben országosan is csökkenést mutatnak a számok, az ittas állapotban okozott balesetek száma 16 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az országos átlag egyébként 7,5 százalék, annak közelében van a szomszédos Békés (7,4%), azonban Bács-Kiskunban az összes baleset 9,2 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában