Több és súlyosabb balesetek történtek vármegyénkben az év első negyedévében

Míg országosan 2 százalékkal csökkent az idei I. negyedévben a balesetek száma, Csongrád-Csanádban 2 százalékkal emelkedett. Jó hír azonban, hogy vármegyénkben az előző év azonos időszakához képest feleannyi esetben volt ittas a sofőr.

Varga Anna

– Idén az I. negyedévben 2743 baleset történt az országban. Számuk 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványában, amely a 19 vármegyét és a fővárost veszi górcső alá. Azt írták, hogy országos szinten a balesetek 3,8 százaléka végződött halállal, 28 százaléka súlyos, 68 százaléka pedig könnyű sérüléssel járt. Az összes baleset 77 százalékát egyébként személygépkocsival okozták. Az ittas állapotban okozott balesetek száma negyedével, 188-ra csökkent.

– A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 2,2 százalékkal kevesebben, összesen 3647-en sérültek meg – összegzett a KSH.

Csongrád-Csanád azonban nem büszkélkedhet jó mutatókkal, vármegyénkben ugyanis 2023 I. negyedévében 103 baleset következett be, ami 2 százalékos emelkedést mutatott. Az is kiderült az elemzésből, hogy a balesetek kimenetele némileg súlyosabbá vált. Összesen 41 végződött súlyos, 55 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 14 százalékkal nőtt, az utóbbiaké 8,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Vármegyénk útjain 7 halálos kimenetelő baleset történt, kettővel több, mint 2021. I. negyedévében, arányuk az összes balesetből 6,8 százalék volt, ami jóval magasabb, mint az országos 3,8 százalékos átlag.

Vármegyénkben az összes baleset 70 százalékát okozták személygépkocsival, ami a hazai 77 százalékos átlagnál jobb mutatónak számít. Abban sincs változás, hogy a balesetek túlnyomó része, konkrétan 90 százaléka a járművezetők hibájából következett be.

Az esetek egyharmadában az elsőbbség meg nem adása vezetett a balesethez, negyedüknél pedig a sebesség nem megfelelő megválasztása.

– 2023 I. negyedévében 4 balesetnél, az összes baleset 3,9 százalékánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. Számuk felére csökkent az előző év azonos időszakához képest – írta a KSH.

A balesetekben összesen 153 fő sérült meg, számuk a balesetek számánál erőteljesebben, ötödével emelkedett az I. negyedévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában