Helyi közélet

2023.11.09. 07:00

Véget ért az Alföldvíz akciója

Négy hónapon át lehetett élni az Alföldvíz teljes szolgáltatási területén, így vármegyénkben is az illegális csatornabekötések legálissá tételének lehetőségével. Ezzel az ingatlan tulajdonosa 50 ezer forintot spórolhatott meg. A legtöbb bejelentés Szeged környékéről és Békéscsabáról érkezett.

Szabó Imre

Képünk illuaztráció.

Forrás: Shutterstock

Az Alföldvíz illegális csatornafelhasználások megszüntetésére indított kampánya alatt a teljes szolgáltatási területéről, szinte valamennyi településről érkezett bejelentés ingatlantulajdonosoktól, akik kezdeményezték a korábbi csatlakozás törvényesítését – tájékoztatta a Délmagyarországot a társaság. Az Alföldvíz egyébként szolgáltatási területét tekintve az ország második legnagyobb szolgáltatója, 131 településen van jelen. Ezek Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyéhez tartoznak.

Az akció július 1-től október 31-ig tartott. Ez alatt a 4 hónap alatt a fogyasztóknak lehetőségük volt az esetleg korábban készült illegális szennyvízcsatorna-rákötések megszüntetésére vagy bejelentésre és – amennyiben minden műszaki feltétel adott volt – szabályos átvételi eljárás keretében legálissá tenni a csatlakozást. Ebben az időszakban a szabálytalan használatról szóló bejelentések esetében a szolgáltató eltekintett a kötbér kiszabásától. Ennek összege 50 ezer forint. A legfeljebb öt évre visszamenő, az ivóvízfogyasztás alapján kiszámított szennyvízdíjat azonban most is le kellett róni.

A legtöbb bejelentés a kampányidőszakban Szeged környéki településekről, illetve Békéscsabáról és környékéről érkezett. Az akció lezárultával, november elsejétől az Alföldvíz fokozott, szisztematikus, szúrópróbaszerű ellenőrzést végez az érintett ingatlanoknál és vizsgálja a csatornabekötések szabályosságát. Ennek célja az illegális szennyvízcsatorna-használat, illetve az esővíz közcsatornába vezetésének felderítése ott, ahol még nem kötöttek rá a csatornahálózatra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában