Helyi közélet

2023.12.28. 09:00

Csendes, békés év volt Pusztaszeren

Pusztaszeren a 2023-as évben is akadtak beruházások, gazdagodott a falu fejlesztésekkel, Máté Gábor polgármester összességében csendes, békés esztendőnek nevezte. Számos közösségi rendezvény, például a Munkástelep 100 éves fennállása alkalmából tartott, is színesítette a mindennapokat.

Imre Péter Géza

Máté Gábor polgármesterrel értékeltük a 2023-as esztendőt. Fotó: Imre Péter

Csendes, békés év volt 2023. Haladtunk a feladatokkal, a munkákkal, de azért maradt tennivalónk a következő évre is

 – kezdte az évértékelőt Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, majd sorolta a pályázatokat, a megvalósult fejlesztéseket.

A legnagyobb projekt a 45 millió forintos költségvetésű útépítés és a 30 milliós csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése. A Dózsa György utca aszfaltozása megtörtént. Portalanították, vagyis előkészítették szilárd burkolattal való ellátásra a Hétvezér sort, a Mező utcát és Munkástelep egyik, az egykori iskolánál lévő átkötő útját. A csapadékvizes beruházás vízjogi engedélyes tervei elkészültek, a kivitelezői árajánlatkérésnél tartanak. Ez a Kossuth utcát érinti a központtól a Mező utcáig, és a Mező utca vonalán a Szentháromság templom melletti területre vezeti a vizet. Az árok, mivel nem kap betonbélést, szikkasztóként is működik majd.

 Terveink közé tartozik a közeljövőben a közösségi ház, vagy ismertebb nevén sportterem további építése – ahogy azt eredetileg is terveztük – TOP-os pályázatból színpaddal, az ahhoz szükséges öltözőkkel és kiszolgáló helyiségekkel. Az iskolánál készen van egy tornacsarnok engedélyes terve, meg kell oldani a vizesblokkok felújítását is, de erre a jövőben már az új tulajdonos, az egyház pályázhat 

– fejtegette a faluvezető. A Magyar Falu Programban az óvodát érintő pályázatot december közepén írták ki, a kerítés továbbépítésére folyamatban vannak az előkészületek. A startmunka mintaprogramot a csapadékvíz-elvezetők, támfalak és munkástelepi járdák építésével folytatják.

 A közvilágítást racionalizáltuk, a főutakon minden, a mellékutcákban minden második oszlopon LED-esre cseréltük az égőket. Az éjszakai, 22 órától hajnali 4-ig tartó világítás visszaáll a régi rendszerre, és bár 60 százalékon üzemel ebben az időszakban, viszont a LED-ek miatt a fényerő visszaesése fiziológiailag nem érzékelhető. A 22,5 millió forintos költséget nagyobbrészt a megtakarításból fedeztük

 – számolt be Máté Gábor. Még megjegyezte, „rosszabb évünk ne legyen!”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában