Helyi közélet

2023.12.03. 10:10

Helyreigazítás

Jeszenszky Zoltán

Fotó: Jeszenszky Zoltán

A 2023.11.04-én valótlant állítottunk a „Csak kamu a Szegedi kamera” című cikkünkben. A cikkben állítottakkal szemben a valóság az, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. pilot projektjének keretében 2019 októberében három szállópor-koncentrációt mérő szenzort szerelt fel Szegeden, a következő megállókban:
- Aradi vértanúk tere (1-2-es villamos megállója)
- Anna-kút (3-as villamos megállója), valamint
- Széchenyi tér (5, 7, 7A, 9, 19-es trolik megállója)

Ezen megállókban lévő totemoszlopok tetejére kerültek kihelyezésre ezek a mérőeszközök, amelyek kísérleti jelleggel portelítettségi adatokat mértek. Ezeket szükséges megóvni az időjárás viszontagságaitól amire a legjobb megoldás az ún. kamera dobozokban történő kihelyezésük. Ezen eszközök az SZKT tulajdonát képezik és elkerülendő, hogy a várakozó utasok, a járókelők a kihelyezett szenzorokat kameraként azonosítsák, a kihelyezéskor mindegyik dobozra „hópihe” matrica került felragasztásra.

A pilot projekt célja volt az adatok felhasználásával alátámasztani, hogy a magas szállópor koncentrációjú helyeken pl. a tartósan száraz időszakokban gazdaságos lehet-e mesterséges „esőztetéssel”, útszakasz fellocsolással a por koncentrációját csökkenteni, egészségesebbé téve ezzel a levegőt az utazóközönség számára a járművekre történő várakozás időszakában a forgalmasabb megállóhelyeken. Sajnos, a járványhelyzet kialakulásával a miniprojekt folytatása felfüggesztésre került, de a közeljövőben az adatok gyűjtését az SZKT a források függvényében folytatni vagy akár kiterjeszteni is kívánja, ezért az eszközök nem kerültek leszerelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában