Helyi közélet

2023.12.20. 07:00

Ismét rengeteg a covidos beteg

Több százezren kaptak el felső légúti megbetegedést hazánkban, már hetekkel ezelőtt elértük a járványküszöb szintjét. A legtöbben most Coviddal küzdenek, de sok az egyéb vírus, illetve baktérium miatti panasz is.

Timár Kriszta

Illusztráció

Fotó: Kozma István

Ugrásszerűen megnőtt a felső légúti betegséggel küzdők száma az utóbbi hetekben, amit a karácsony előtti bevásárlás és az ezzel járó, tömegben való hosszas időtöltés minden bizonnyal csak tovább ront. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma már a 46. héten átlépte a járványküszöböt, vagyis 100 ezer lakosra vetítve már akkor is több mint 200 beteg jutott. Ezzel párhuzamosan többen fordultak orvoshoz akut légúti tünetekkel: a 100 ezer lakosra jutó számuk a 48. héten több mint 2500 volt, a 49. héten pedig már meghaladta a 2700-at. Országosan tehát több százezres esetszámot regisztrálnak.

Kijelenthető, hogy járvány van, ráadásul az is egyértelmű, hogy a Covid tért vissza. A megvizsgált mintáknak ugyanis csak 3,2 százalékában mutattak ki influenzavírust, míg 41 százalék esetében a Sars-Cov-2 volt a felelős a megbetegedésekért. Természetesen ez már nem az a Covid, amitől pár éve még az egész világ rettegett: a beoltottaknál a betegség a megfázáshoz hasonló tünetekkel jelentkezik, azaz köhögéssel és orrfolyással. Mindemellett legújabb variánsa gyomor-bélrendszeri tüneteket, például hányingert, hányást és hasmenést is okozhat.

Kormányos Szilvia szegedi háziorvos is azt tapasztalja, hogy sokféle megbetegedés kering most. 

Mivel tesztelünk, tudjuk, hogy sok a covidos, de kapunk sok negatív eredményt is ezekkel a tünetekkel. Ilyen esetben vírus vagy baktérium is állhat a panaszok hátterében. A kezelés is ennek megfelelően eltérő lehet: vírusokra elegendő a tüneti kezelés és pihenés

 – mondta. Utóbbival kapcsolatosan a háziorvos megjegyezte, arra nem csak a Covid miatt otthon maradóknak lenne szükségük, minden más esetben is sokkal gyorsabb a felépülés. Főleg párás, nyirkos hidegben, ami kifejezetten nem segíti a gyógyulást.

Nem árt tudni, hogy a mostani rendkívül magas megbetegedési számban nincs benne az a influenzajárvány okozta terhelés, amire valószínűleg majd a követő hetekben számíthatunk, amikor az a járvány is beköszönt hozzánk. Érdemes tehát odafigyelni egészségünkre: kerülni a zsúfolt helyeket, illetve újra visszavezetni a mindennapokba az alapos, netán fertőtlenítős kézmosást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában