Szeged

2023.12.07. 17:00

Kínai tagozatos képzés indul jövőre az Eötvös-iskolában

Kínai tagozattal bővíti profilját a jövő tanévtől a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola. A kínai nyelvet angolul tanítják majd a diákoknak emelt óraszámban, így sokan két nyelvvizsgával tudnak majd ebből az osztályból leérettségizni. Hasonló képzés jelenleg csak a fővárosban van.

Több éve oktatnak kínait az Eötvösben, szeptembertől tagozatos formában is elindul ez a képzés. Fotó: Gémes Sándor

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában több mint 10 éve oktatnak kínai nyelvet. Az első időszakban szakköri formában választhatták ezt a diákok, mely ugyan alkalmas volt arra, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét ezen kultúra iránt, de tudásban nem jutottak el jelentős szintre a résztvevők. Ezért második, választható idegen nyelvként beillesztették a tanórai keretbe, mely nagy népszerűségnek örvend. Jelenleg is 80 diák tanulja a kínait a négy évfolyamon, melyhez a SZTE Konfuciusz Intézet biztosítja a tanárokat. 

Fotó: Gémes Sándor

Ez már alkalmas arra, hogy jó nyelvi szintre érjenek el a gyerekek, de még mindig csak a legelszántabbak tudnak ebből érettségizni vagy nyelvvizsgázni, hiszen az iskolai tanulmányok mellett ez jelentős többletmunkát igényel tőlük 

– mondta el lapunknak Gera Tibor főigazgató. Ezért döntöttek úgy, hogy jövő tanévtől elindítják a kínai tagozatot, ahol heti 5-6 órában tanulják majd a diákok ezt a nyelvet, az utolsó két évben pedig az ebből érettségizők további két órát kapnak erre a tantárgyra. 

A 9. évfolyamtól a kínai nyelvvizsgarendszerben halad majd az oktatás, a cél, hogy a diákok 4 év alatt középfokú vizsgát tudjanak tenni. A tanárok a Shanghaji Nemzetközi Tudományok Egyeteméről érkeznek, akik angol nyelven oktatnak. A diákokat magyar anyanyelvű mentortanár is segíti, aki bent ül az órán, így garantálva, hogy ne legyenek kommunikációs nehézségek. A tagozatos diákok az angolt is 4-5 órában tanulják majd, és mivel a kínai órákon is ezt a nyelvet használják, lényegében ez egy angol-kínai tagozat lesz

 – magyarázta a főigazgató, hogyan tervezik elindítani a 17 fős osztályt. Ilyen középiskolai képzés egyébként egyedül a fővárosban van. 

Fotó: Gémes Sándor

Kíváncsiak voltunk, hogyan zajlik az angol nyelvű kínai oktatás, hiszen ez már most is így működik az iskolában, ezért beültünk egy ilyen tanórára a 10. évfolyamosokhoz. Bár még csak második éve tanulják a nyelvet, már kerek, egész mondatokkal kommunikáltak, láthatóan a kínai jelek olvasásával sem volt problémájuk. Mivel az iskolában figyelnek arra, hogy kis csoportokban tudják ezt a nyelvet oktatni, mindössze tízen ültek a teremben. Így mindenkire szinte egyénileg tudott odafigyelni a tanár.

A karakterek a legnehezebbek ebben a nyelvben, a nyelvtan egyszerű

 – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a kínairól Peng Diya, aki a Szegedi Tudományegyetemen PhD-hallgató, emellett oktat az Eötvösben. Hozzátette: az iskola nagyon pozitívan áll ehhez a témához: órákon kívül is rengeteg programot szerveznek, melyek célja, hogy a fiatalok jobban megismerhessék a kínai kultúrát. 

Fotó: Gémes Sándor

És hogy miért éri meg kínait tanulni? 

Olyan stabil tudást akartam szerezni középiskolában, amire felépíthetem a karrieremet. Nagyon kevesen vannak, akik angolul és kínaiul is jól kommunikálnak, így szinte garantált, hogy el tudok majd helyezkedni valamilyen nagy cégnél 

– mondta Gelcz Csenge. Hozzátette: bár ők még nem tagozatos rendszerben tanulnak, úgy érzi, így is lesz esélye két év múlva nyelvvizsgázni.

A szeptembertől induló tagozattal kapcsolatos információkat az iskola rendszeresen küldi a levelezőlistára feliratkozóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában