Nem adták oda az ótemplomiaknak a magtárt és a lelkészsírokat

2023.12.17. 13:47

Komédiává vált a szavazás Vásárhelyen

A református ótemplom körüli közterületből kért az egyházközség az önkormányzattól egy kis templomkertnyi darabot, aminek egy része a lelkészsírokkal szakrális terület, illetve a magtár ingyenes átadására is igényét nyújtottak be, de Márki-Zay Péterék elutasították.

Kovács Erika

Az ótemplomiak a templom körüli területből kértek egy darabot és a magtárt, de a közgyűlési többség nem adta oda. Fotó: Kovács Erika

Hiába kéri az önkormányzattól a szocializmusban államosított területeit a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség. Az ótemplom körül egy 1988 és 299 négyzetméteres terület ingyenes tulajdonba vételére, illetve a magtárra a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991-es törvény alapján jelentették be igényüket. Az egyházközség mellékelte a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság 1960-as végzését, amellyel ezeket az ingatlanokat az állam „bekebelezte”, elvette tőlük, és régi telekkönyvi betéteket is mellékeltek.

A december 14-i közgyűlésen elhangzott, a jogalkotó elsősorban épületekre gondolt az érintett törvényben. A templom körüli rész a ’60-as évek óta közterület, ezért nem tartották megalapozottnak a reformátusok kérelmét. A magtár gazdasági épület, hajdan nem hitéleti célokra használták. Az önkormányzat szerint lehet, hogy a 18. században volt, de az elmúlt 130 évben nem volt a templom körül bejegyzett temető, ezért nem tartották támogatásra méltónak ezt a kérést sem.

Márki-Zay Péter polgármester szerint Bán Csaba lelkész a magtárba „turnéztatta” az egyházközséget és megmutatta, hogy mennyire használhatatlan, ezért nem túl hihető, hogy folyt ott hitélet, csak azért tartottak ott jegyesképzést, hogy az mint a polgármester fogalmazott, „jogalapot képezzen az önkormányzat jogos tulajdonának elbitorlására, elrablására”.

Hosszas, a témához nem illő heves, szexuális tartalmakat és toi toi vécéket is érintő vita után a polgármester szavazásra bocsátotta az ótemplomiak kérését, három külön pontban. Az első pont szavazásakor egyhangú, 11 nem született, ami azt jelentette, hogy a képviselők megszavazták a közterület átadását. Miután Márki-Zay Péter erre rájött, újra szavaztatta a közgyűlést, hogy úgy legyen, ahogy eltervezték, vagyis, hogy nem adják át az ingatlant a reformátusoknak. A második közterület átadása kapcsán is új szavazást rendelt el. Akkor Berényi Károly alpolgármester szavazott „rosszul” és nem lett volna meg a minősített többség. Végül a magtárt sem adták vissza Márki-Zay Péterék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában