Cseri Tamás röhejesnek tartja, hogy a polgármester szerint a 150 ezer forint feletti nyugdíjasok gazdagok

2023.12.01. 20:00

Újra megnyitották Vásárhelyen a karácsonyi segély igénylésének lehetőségét

Az előző évhez képest jelentősen csökkent azon 65 év feletti nyugdíjasok száma Hódmezővásárhelyen, akik kérvényezték a 15 ezer forintos karácsonyi segélyt, amit a Márki-Zay Péter-féle önkormányzat 142 500 forintos jövedelemhatárhoz kötött.

Kovács Erika

A vásárhelyi közgyűlés megint heves szócsaták színhelye volt. Archív Fotó: Kovács Erika

November 15-ig lehetett jelentkezniük a 142 500 forint alatti nyugdíjjal rendelkezőknek a 15 ezer forintos karácsonyi segélyre.

Benkő: korábban 5000 nyugdíjas kapott karácsonyi pénzt

Idén 1468-an kérték a támogatást, közülük 326-an 100 ezer forint alatt nyugdíjól élnek. A péntek délutáni közgyűlésen az önkormányzat számukra további 7500 forintos támogatást javasolt. Ezt végül megszavazták, de előtte hatalmas szócsatát vívtak a vásárhelyi képviselők.

Benkő Zsolt fideszes képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy míg korábban 5000 nyugdíjas kapott a karácsonyt megelőző időszakban a várostól támogatást, most alig 1500-an. Márki-Zay Péter polgármester válaszában azt mondta, nem a város, hanem a kormány feladata, hogy a nyugdíjak értékállóságát biztosítsa.

Márki-Zay: Nem a mi feladatunk, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek

– Ha a leggazdagabb lakosoknak ugyanazt a pénzt adnánk, mint a legszegényebbeknek, akkor szociálisan érzéketlenek lennénk. Ezért változtattuk meg a korábbi támogatási rendszert 

– fogalmazott a polgármester. Azt is bevallotta, hogy mise után megállította egy nyugdíjas, akinek 230 ezer forint a jövedelme. Az idős embert felháborította, hogy ő nincs olyan jó vásárhelyi lakos, mint az, akinek 142 500 forint alatt van a nyugdíja. A polgármester szerint Hódmezővásárhely nem az életszínvonal és a nyugdíjak értékállóságért felel, hanem a szociális segélyezésért.

Mi a szegényeket támogatjuk és nem a gazdagokat. Volt már olyan időszak, amikor a gazdagokat támogatta a városvezetés. Nem a mi feladatunk, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, az a feladatunk, hogy ne haljanak éhen a vásárhelyiek

 – mondta a polgármester.

Cseri: Nem gazdag, akinek 150 ezer feletti a nyugdíja

Cseri Tamás, a Fidesz képviselője röhejesnek tartja, hogy a polgármester a 150 ezer forint feletti nyugdíjasokról úgy beszél, mintha gazdagok lennének. Márki-Zay Péter közbeszólt és azt állította, hogy ő nem ezt mondta, hanem azt, hogy nem a milliárdosokat támogatják, mint az elődeik. Cseri Tamás arra szólította fel, hogy akkor máskor beszéljen világosan. Cseri szerint a régi rendszer, amikor minden nyugdíjast támogattak, sokkal jobb volt.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester javaslatára a közgyűlés újabb határidőt írt ki a nyugdíjasok karácsonyi pénzének igénylésére. Azok a 65 év felettiek, akiknek 142 500 forint alatt van a nyugdíjuk, december 18-án 16 óráig kérvényezhetik idén a 15 ezer forintos karácsonyi segélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában