Élve, készen, sütve – mindenki megtalálja, ami kell az ünnepi asztalra

2023.12.23. 07:00

Utolsó roham indul a karácsonyi halért

Az utolsó roham még hátravan, mert a legnagyobb szegedi halfeldolgozóban szombat délig várják a friss élő ponytra vágyó vásárlókat. Van aki készen, sütve viszi haza a karácsonyi ételt, a Mars téri Irén csarnok népszerű halsütödéjében is szombat-vasárnapra várják a legnagyobb rohamot.

Arany T. János

Élő hallal folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-áig ki tudják szolgálni a vevőket a szegedi halgazdaságnál. Fotó: Török János

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, elkezdődött a roham a karácsonyi halért. A Szegedfish Kft.-nél péntek délelőtt igazából nem volt nagy sor. A szegedi halgazdaság halfeldolgozó üzemének kapacitásai végesek, és mivel mindenki a lehető legfrissebb halból szeretné elkészíteni az karácsonyi ünnepi menüt, ezért az ünnephez legközelebbi időpontok telnek be legkorábban. Élő hallal viszont folyamatosan, előzetes megrendelés nélkül december 23-áig ki tudják szolgálni a vevőket. Szabó János nem érkezett messziről, a Szikin lakik, halat és pontyot vásárolt az ünnepi asztalra. Azt mondta, drága a hal, de egy évben egyszer kibírja az ember és már jó ideje mindig innen viszi a halat. Az élő ponty kilója itt 1990 forint. Mélyebben kell a pénztárcájába nyúlni annak, aki a Mars téri Irén csarnok halasánál veszi a pontyot, ott 3290 forint az élő ponty kilója. 

Így is lehet, de a kényelemnek ára van. Tibai Józsefné, a Mars téri Irén csarnok népszerű halsütödéjének tulajdonosa is árul ilyenkor nyers halat, de nála a sült hal a sláger. Fotó: Török János

Vele szemben Tibai Józsefné, a Mars téri Irén csarnok népszerű halsütödéjének tulajdonosa is árul ilyenkor nyers halat, de nála a sült hal és a halászlé a sláger. Nála 2500 forint volt az élő ponty. A hétvégén szinte csak a rendeléseket fogja tudni kiszolgálni, Pénteken egyelőre csak csipegettek a vendégek, a nagy rohamra a hétvégén számít. A kényelemnek természetesen ára van, a rántott pontypatkó kilója 8400, a haltepertő 12 ezer, a hekk 6500 forintba kerül. 

Fotó: Török János

A hal mint keresztény szimbólum

Eredetileg december 25-e Jézus születésnapja, az előző este karácsony vigíliája, más szóval karácsony böjtje vagy Szenteste. A keresztény hagyomány alapján a karácsonyi böjt december 24-én éjfélig tartott. Ezt a szigorú böjtöt VI. Pál pápa Poenitemini kezdetű konstitúciójával 1966-ban enyhítette. Azóta a szentestei vacsorára már másféle ételek is fogyaszthatók, és a karácsonyi asztalról a legtöbb helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy amikor Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában