Helyi közélet

2024.01.10. 14:00

Áldatlan állapotok a szegedi Alsóvárosi Temetőben - Fotók

Az Alsóvárosi Temető Cserepes sor felőli bejárata tavaly november óta zárva tart. Ezt néhányan nehezményezték, pedig komoly okai vannak a döntésnek: máshogy nem lehet megvédeni a temetőt a pusztítástól.

Tamási Anna Éva

A szétdobált szemét miatt tartják zárva a kaput. Fotó Gémes Sándor

Évek óta húzódó probléma áll a temető egyik bejáratának bezárása mögött. Hajléktalanok, drogosok járnak be ott rendszeresen ittas, bódult állapotban, és vizelettel, ürülékkel szennyezik a sírokat és környéküket.

Átjárnak a temetőbe az aktuálisan beszerzett drogot elfogyasztani, mivel ez egy eldugott, védett hely. Amikor felkelnek, elvégzik kisebb-nagyobb szükségleteiket, széthagyják a fecskendőket, és egy rakás szemetet

 – árulta el lapunknak Rózsa Attila temetőgondnok.

Mint mondja, a hajléktalanok, drogosok és sajnos a környékbeli lakosok is rendszeresen hordják át a szemetet, zöldhulladékot, egyéb a háztartásban már fölöslegessé vált dolgokat a temetőbe, heti szinten 3-4 köbmétert. Ennek elszállítása pedig a temetőgondnokság feladata, amely jelentős többletköltséget eredményez, köbméterenként több mint 10 ezer forintot. 

További probléma, hogy a hátsó két kripta melletti területet rendszeresen szerelmi légyottokra használják bizonyos emberek. Valamint szatír is rémisztgeti időnként a hozzátartozókat, akik nem mernek feljelentést tenni. 

A végső löketet pedig az adta meg a bezáráshoz, amikor a hátsó útszéli keresztet széklettel dobálták meg, amelyet fél napig kellett magasnyomású tisztítóval mosni 

– panaszolta Rózsa Attila.

Hozzátette, hogy a hátsó ajtó bezárása nem a hozzátartozók ellen, hanem az ő védelmükben is történik.

A gondnok elárulta, hogy bár belátja, a hátsó részen lévő sírokhoz így kicsit többet kell gyalogolni, viszont a Szabadsajtó utca felőli bejárattól számítva a legtávolabbi sír is csak 150-200 méterre található. Amely a kisebb rossz ahhoz képest, amennyi védelmet jelent a másik bejárat zárva tartása. Érkeztek javaslatok a gondnoksághoz a hozzátartozók részéről, azonban ezekhez jelenleg nincsenek meg a feltételek. Kamerát, elektromos kaput felszerelni áram hiányában nem tudnak a hátsó bejárathoz. Állandó portaszolgálatra, kutyás őrszolgálatra egyik bejáratnál sincs lehetőség anyagi források hiányában.

A zárva tartás eredménye már most érzékelhető: drasztikusan csökkentek a lopások, rongálások és az illegális szemételhelyezés. Teljesen kizárni a lopást nem lehet egy temetőben, viszont így, hogy a tolvajok nem tudnak „átjárni”, hanem ahol bejöttek, ott kell távozni, kevésbé mernek tárgyakat, virágokat eltulajdonítani. Sajnos a hajléktalanok gyertyalopása is rendszeres, amelyet leginkább melegedésre, világításra használnak, de ennek száma is csökkent a bezárás óta.

A kapu újranyitásától egyébként nem zárkózik el a gondnokság. Amennyiben normalizálódik a helyzet, felszámolják a drogtanyát, újra kinyitják a kaput, addig azonban a védelem az elsődleges.

Az én feladatom, hogy biztosítsam: a temető kegyeleti hely legyen, megőrizzük annak, ami. Elsősorban az elhunytak érdekeit kell képviselnem, valamint természetesen a hozzátartozók és látogatók érdekeit 

– tette hozzá a gondnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában