Helyi közélet

2024.01.31. 09:00

Angol nyelven, élményalapú oktatással tanítják az IPS diákjait – Galéria

Iskolabemutató sorozatunkban ezúttal a szegedi oktatási intézmények egyik különlegességéről olvashatnak. Kizárólag angol nyelven, a legtöbb tárgyat ráadásul az angliai nemzetközi kerettanterv szerint tanítják a Szeged IPS iskolában. A kislétszámú osztályokban sok figyelem jut mindenkire.

Timár Kriszta

A magyarórát leszámítva minden angolul zajlik az IPS-ben, ám ez a legkisebbeknek sem okoz gondot. Fotó: Gémes Sándor

A világ több száz iskolájában alkalmazott IPC-, illetve IMYC-tanterv alapján is van lehetőség tanulni Szegeden, ebben a rendszerben működik ugyanis a Szeged IPS. A Lidicei téri iskola 7 éve várja azokat a fiatalokat, akik a legmagasabb szinten szeretnék az angol nyelvet elsajátítani. Erre a legideálisabb körülmények itt adottak, hiszen a magyar nyelv és irodalom kivételével minden tantárgyat angolul tanulnak a diákok.

Arra nagy hangsúlyt fektetünk, hogy a felvételi tantárgyakból a Nemzeti Alaptanterv szerinti oktatást biztosítsuk, így nem okoz gondot a továbbtanulás. Sőt, a magyar anyanyelvű diákoknak külön szakkört is tartunk, hogy a szakszavakat anyanyelvükön is el tudják sajátítani matematikából. Hátrányt tehát semmiféleképpen nem okoz, hogy angolul tanulnak, ugyanakkor olyan magas szinten tanulják ezt az idegen nyelvet, hogy 7.-8. osztályra akár felsőfokú nyelvvizsgát is tudnak tenni

 – beszélt az iskola egyedi erősségéről Bodroginé Timár Klára igazgató. Hozzátette, a legfelső két évfolyamnak tartanak felvételi, illetve nyelvvizsga előkészítő foglalkozásokat is – mindkettőt órarendi keretben.

A Szeged IPS-ben tehát a matematika, történelem és a magyar oktatás a Nemzeti Alaptantervet követve, Mozaik tankönyveket használva történik, az összes többi tárgy esetében azonban az angliai nemzetközi kerettantervet követik.  

Ennek lényege a tantárgyi integráció. Mindig egy adott téma köré csoportosítjuk a tananyagot és azt járjuk körbe többféle tantárgyon keresztül, rengeteg csoportos és projektmunkával. A NAT által előírt képességeket természetesen ezzel a módszerrel is elérjük, viszont a diákok érdeklődésének megfelelően tudjuk alakítani az órákat. Így lesz élményalapú az oktatás, amelynek köszönhetően a hozzánk járó gyerekek szeretik az iskolát. Nálunk szerteágazó tudást kapnak

 – magyarázta az igazgató.

Az iskolában egyébként  a tanítás 9 órakor kezdődik, nulladik órában, reggel 8-tól választható nyelvórákon – spanyolon, kínain, francián, vagy magyaron, mint idegen nyelven – vehetnek részt a diákok. Ez utóbbi azért fontos, mert az intézménybe sok külföldi fiatal jár, minden évfolyamon van belőlük több is. A szeptemberben induló első osztály – hasonlóan a többi évfolyamhoz – kiscsoportos lesz. A 10-15 fős létszám lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki a saját tempójában haladhasson. Bodroginé Timár Klára elmondta, nagyjából 2. osztályos korig szinte zökkenőmentesen be tudnak illeszkedni az angolt esetleg nem vagy nem olyan jól beszélő gyerekek, hiszen számukra tartanak nyelvi felzárkóztató órákat, még 3.-4. osztályba is kis segítséggel integrálhatók a más iskolából átjelentkezők. Felső tagozatosok átvételét azonban csak nagyon erős nyelvtudás esetén vállalják.

A következő tanévtől a tanulmányi hozzájárulás összege csökken a Szeged IPS-ben, hiszen az iskola célja, hogy minél többek számára elérhető legyen ez a típusú oktatás. Jövő kedden iskolabemutatót tartanak, szerdától péntekig pedig órákat lehet majd látogatni, így aki érdeklődik az egyedi iskola iránt, érdemes ezeket a lehetőségeket kihasználnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában