Több száz mélyszegénységben élő gyerek álmát sikerült valóra váltaniuk

2024.01.26. 11:00

Csodával zárta az elmúlt évet a Fatima Ház Alapítvány

Soha nem adakozott még annyi jótevő angyalka a Fatima Ház Alapítvány története során, mint az elmúlt karácsony alkalmával. Több mint kétszáz rászoruló gyermek vágya vált valóra.

Koós Kata

Év elejére élelmiszergyűjtést hirdettek a rászoruló családoknak. Mert ahogy Kiss Erzsébet fogalmazott, üres hassal nem lehet szépet álmodni. Fotó: Karnok Csaba

Igazi csoda történt

 – ezekkel a szavakkal foglalta össze Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök a Fatima Ház Alapítvány elmúlt ünnepi időszakát. A Segítsetek karácsonyi angyalok! elnevezésű, jótékonysági akció keretében arra kérte az alapítvány által támogatott, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket, hogy rajzolják le, milyen karácsonyi ajándékra vágynak a legjobban. Ezeket a vágyakat fogadhatták örökbe és teljesíthették a jószándékú és nagylelkű adományozók. 

Kiss Erzsébet lapunknak elmondta, hogy első nekifutásra 150 gyermekálom teljesítését vállalták föl az alapítvány munkatársai. Elárulta, a sikerre a garancia mindössze a hitük volt, ugyanis amikor belevágtak, az anyagi lehetőségeik miatt igencsak kétséges volt, hogy minden lurkó vágyát teljesíteni tudják. Végül azonban összesen 247 gyerek kapott ajándékot. 

 Hihetetlen volt, az egész országból jöttek adományok. Ilyen karácsonyunk még nem volt, nehéz szavakkal leírni az örömünket és a hálánkat. Égett a telefon és az internetes felületeink is. Nagyon sokan adakoztak a vármegyéből, mellettük egy székesfehérvári cég tíz ópusztaszeri gyerek vágyát teljesítette, Budapest mellől egy ember nyolc kiló kolbászt hozott, egy debreceni cég több mint húsz gyereknek állított össze csomagot, egy szolnoki vállalkozó négy gyereket ajándékozott meg, egy budapesti székhelyű szentesi cég hat családnak vásárolt be játékokat és élelmiszet, valamint nagy mennyiségű ruhát adományoztak, egy szegedi alapítványtól öt gyerek kapott laptopot. Szegedi egyetemisták is gyűjtöttek élelmiszert és pénzadományokat, sőt, még egy online gamer is a mi gyerekeinknek szervezett gyűjtést 

– sorolta az adakozókat a kuratóriumi elnök, majd hozzátette, még december 23-án is kaptak tíz ládányi mandarin és narancs felajánlást.  

A sok-sok adományozónak köszönhetően az alapítvány védernyőjébe tartozó gyerekek mellett távolabb élő ifjakon is tudtak segíteni. Küldtek csomagokat Miskolc, Pécs és Budapest környéki kistelepüléseken élő, rászoruló családoknak is. 

Nem csak a rekordszámú angyalka miatt volt azonban rendhagyó az ünnepi készület. Egy új keletű, szívszorító tendencia is megdöbbenésre adott okot az alapívány munkatársainak. 

Sok gyerek élelmiszert rajzolt. Volt, aki kenyeret, más kolbászt, egy doboz tejet, májkrémet, gyümölcs joghurtot. Persze a sok-sok angyalkának köszönhetően nekik is tudtunk az élelmiszer- és tisztasági csomag mellett játékot is adni 

– mondta Kiss Erzsébet. 

Az ünnep óta azonban immár egy hónap eltelt, a liszt, a rizs, a tej és a szalámi is elfogyott. A családi pótlék még sokára érkezik, éppen ezért hirdetett Üres a kamra mottóval a napokban újabb jótékonysági gyűjtést a Fatima Ház Alapítvány. 

Már elkezdődött újra az óvoda és az iskola, így a gyerekek napközbeni étkezése megoldott. De sokan közülük a tanítás végétől, délután 3-4 órától a másnapi tízóraiig nem tudnak semmit enni. Márpedig vacsora nélkül, üres hassal nem lehet szépet álmodni 

– mondta Kiss Erzsébet, majd hangsúlyozta, hogy a legapróbb adományt is hálás szívvel fogadják a Csaba utcai Napsugaras Alkotóházban.  

Ha valaki egy liter tejet vagy egy májkrémet hoz, annak is nagyon örülünk. Nem arról szólnak a gyűjtéseink, hogy több tízezer forintos felajánlásokat várunk. Sok kicsi sokra megy, mindig is ez volt a mottónk

 – zárta a beszélgetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában