Csak olyan pályázatokon indult az árpádhalmi önkormányzat, amihez nem kellett önerő

2024.01.13. 07:00

Fejlesztették az idősek napközijét és a játszóteret is

Nehéz évet tudhat maga mögött az árpádhalmi önkormányzat. Nem volt pénzük, még olyan hónapjuk is volt, amikor az önkormányzat dolgozói nem kaptak fizetést.

Kovács Erika

Vágó Miklós polgármester elmondta, nehéz év volt 2023. Fotó: Kovács Erika

A település korábbi adósságait fizetjük, ez okozta a fő nehézséget. Ezért csak olyan pályázatokon tudunk indulni, amihez nem kell önerő

 – mondta Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere. Hozzátette, ennek ellenére fejlesztették a települést.

A temetőben szörnyű állapotok uralkodtak. Teljesen felújítottuk a ravatalozót, kerítést építettünk az utcafronton, előtte pedig alappal ellátott, murvás parkolót alakítottunk ki. Urnafalat is létesítettünk. A kerítés mellett császárfákat ültettünk. Három pályázatból, körülbelül 10 millió forintból tettük rendbe a temetőt 

– tette hozzá.

Az egykori jószágigazgatói házat az utóbbi 10 évben raktárként használták. Ma már idősek napközijeként működik. Az épületet kívülről teljesen rendbe tették. Pályázati forrásból felújították a tetőt, kicserélték a nyílászárókat. Másik forrásból az épült belsejének egy részét is felújították, amit a szociális gondozók és gondozottak használnak. A középső rész felújításával év vége körül végeztek. Ott nappali melegedőt rendeznének be, de egyelőre nincs forrásuk bútorokra. Az épület harmadik részében pedig egy napközbeni pihenőszobát terveznek. Forrást pályázati úton remélnek. Szükség lenne erre, mert a település lakóinak közel kétharmada idős.

Tavaly, két szakaszban, 30 millió forintból felújították a Szántó-Kovács János utcát, illetve a Székács utca hiányzó szakasza aszfaltot kapott, a beruházás értéke 50 millió forint. Ez volt az utolsó földes utcaszakaszuk. A meglévő szilárd burkolatú utak közül három újraaszfaltozást igényelne, erre is pályázatot nyújtanak be, amint lehet.

A polgármesteri hivatalban 6,3 millió forint pályázati pénzből felújították az előtér padlóburkolatát, a vizesblokkokat fűthetővé tették, a nyílászárókat kicserélték. A játszótérre 2,7 millió forintot költöttek, ugyancsak támogatásból, amit új játékok- és díszkút telepítésére fordítottak. Padok kihelyezését is tervezik a településen, több helyszínen is.

Vágó Miklóstól megtudtuk, a terveik között szerepel a két önkormányzati szükséglakás felújítása, a művelődési házat is szeretnék rendbe tenni, ha sikerülne pályázati forráshoz jutniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában