Ne a szellemi szemetes kukában végezze a tudás

2024.01.16. 17:00

Majdnem ötezren tanulnak a HSZC iskoláiban

Több mint 900 millió forintot költött iskolái fejlesztésére tavaly a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. Diákjainak létszáma pedig az ötezerhez közelít. A felnőttoktatásban pedig fontos új célcsoportot érhetnek el.

Tábori Szilvia

Kincses Tímea főigazgató és Hegedűs Zoltán kancellár országosan is elismertek a HSZC eredményei. Fotó: HSZC 

Az ötezret közelíti a hallgatói létszám a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum négy Csongrád-Csanád vármegyei iskolájában, ami országosan is kiemelkedő eredmény – hangzott el a keddi, az előző évet értékelő sajtótájékoztatón a vásárhelyi Corvin-iskolában. Hegedűs Zoltán kancellár kiemelte, hogy a nappali tagozatos hallgatók arányához mérten országosan is a HSZC-ben tanul a legtöbb felnőtt; legutóbb kétezernél többen jelentkeztek valamelyik képzésre. 

900 milliós fejlesztés

Kiderült, hogy míg tavalyelőtt 600 millió forintot költöttek fejlesztésre, 2023-ban 900 milliónál többet, aminek a pályázati támogatások mellett a felnőttoktatási tevékenység a legfőbb forrása, a tanulók után járó állami támogatás révén. Tavaly egyebek mellett energetikailag korszerűsítették az oktatóhelyek épületeit, fejlesztették az informatikai infrastruktúrákat, háromszáz számítógépet, ötven okostáblát vásároltak, valamint felújítottak a tanműhelyeket.  

Mi magunk is meglepődtünk, mennyit tudtunk erre költeni

 – tette hozzá Hegedűs Zoltán. 

A legkelendőbb szakmák

Kincses Tímea főigazgató azt mondta el: tavaly bővült a kínálatuk, így 19 ágazat 47 szakmája közül választhatnak a továbbtanulók a négy – csongrádi, szentesi, makói vagy vásárhelyi – iskola valamelyikében. Növekszik az igény a rövidített felnőttoktatás iránt, különösen népszerű a dajkaképzés, a lakberendezés, a személy- és vagyonőr, illetve a pedagógiai munkatárs. A legnépszerűbb szakma továbbra is a villanyszerelő, nappali és felnőttoktatásban egyaránt.  A nyolcadikosoknál a hegesztő és a gépjárműtechnikus pálya ugyancsak sokakat vonz, ahogy az informatika és távközlési szakokat, a szépészeti, valamint a menedzsment képzéseket is szívesen választják. A felnőtteknél viszont a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint a kereskedő- és webáruház technikus a népszerű. A főigazgató azt is hangsúlyozta: a szakképző iskolai tanulók mindannyian duális partnereknél tanulnak, de összességében is ezernél több tanulónak van szakképzési munkaszerződése. Ez kiváló eredmény. 

Iskolák a versenyszférában

A kancellár és a főigazgató is egyöntetűen kiemelte: a hallgatói létszám növeléséhez, a tanulni vágyó felnőttek sikeres megszólításához meg kellett meritkezni a versenyszférában. Hegedűs Zoltán szerint mostanra az egy nélkülözhetetlen szemlélet, hogy az oktatás egy szolgáltatás. 

– A felnőttek használható tudást szeretnének, nem pedig olyat, amely a szellemi szemetes kukában köt ki. Lehetőleg minél gyorsabban és rugalmas tanrendben. Reagálni kell a munkavállalói és a versenyszféra igényeire, ez a kulcsa az egésznek – hangsúlyozta a kancellár. Azt már Kincses Tímea tette hozzá, hogy további emelkedésre számítanak azzal, hogy a 

jövőben azoknak is ingyenes lehet két szakma megszerzése, akik esetleg nem végezték el az általános iskolai nyolc osztályt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában