Helyi közélet

2024.01.01. 10:15

Pók a fülben, vándorló kés a hasban - 2023 legfurcsább orvosi esetei

Az orvosok évente sok ezer beteget látnak, és néha olyan esetekkel találkoznak, amelyek teljesen megdöbbentik őket, vagy hihetetlenül ritkának bizonyulnak. Ilyenkor gyakran megörökítik az eseteket az orvosi folyóiratokban, hogy a klinikusok és a nyilvánosság tagjai egyaránt megismerhessék az emberi test lenyűgöző bonyolultságát, valamint hogy odafigyelhessenek ezekre a gyakran kevésbé ismert állapotokra.

Delmagyar.hu

A késpenge röntgenképeFORRÁS: NEPAL, A, RAJBHANDARI A P., ET AL. (2023). DOI:10.7759/CUREUS.44575

Íme néhány a legfurcsább orvosi esetek közül, amelyekről 2023-ban beszámoltak.

Furcsa zörgés és kattogás a fülben
Egy tajvani nőt kellemetlen meglepetés ért, amikor az orvosok egy 0,25 centiméteres pókot fedeztek fel a bal fülében, amely a kemény, levedlett külső burokkal együtt a bal fülében kúszott. A nő négy napon át furcsa kattogó és zörgő hangokat hallott a füléből - de valószínűleg nem sejtette, hogy egy szőrös pók a felelős a zavaró hangokért.

Ez a pók okozta a zörgő hangot a fülbenFORRÁS: THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE ©2023

Új baktériumfajt azonosítottak a kóbor macska harapása után
A tudósok egy új baktériumfajt fedeztek fel, miután egy férfit többször megharapott egy kóbor macska. A keze és az alkarja kipirosodott és feldagadt, de a férfi egy ötnapos antibiotikumkúra után teljesen felépült. A laboratóriumban a tudósok megállapították, hogy a férfit a Globicatella baktérium egy típusa fertőzte meg. Ez a mikroba hasonlít a Streptoccocus baktériumra, amely leginkább a torokgyík és a skarlát okozta torokgyulladásról ismert.

A késpenge röntgenképeFORRÁS: NEPAL, A, RAJBHANDARI A P., ET AL. (2023). DOI:10.7759/CUREUS.44575

A helyváltoztató késpenge
Az orvosok összevarrták egy férfi késszúrásos sebét, de egy fontos dologról megfeledkeztek: a 15 centiméteres penge még mindig a hasában volt. Egy nappal később a penge a férfi testének másik oldalára "vándorolt", de csodával határos módon anélkül, hogy a környező szerveket károsította volna.

Megkékült a gyerek barna szeme
A COVID-19 kezelésére szolgáló favipiravir nevű vírusellenes gyógyszer szedése után egy 6 hónapos kisfiú sötétbarna szemei hirtelen indigókékre színeződtek. A sokkoló színváltozásról úgy vélték, hogy a gyógyszer szervezetben történő feldolgozásának mellékhatása. A kisfiú szeme a kezelés leállítása után visszanyerte szokásos színét. Az orvosok szerint azonban a szemszín átmeneti megváltozásához kapcsolódó lehetséges hosszú távú hatások még nem ismertek.

Foghúzás miatt kapott agyvérzést
Egy férfi fogorvosi kezelése a sürgősségi osztályon végződött, miután egy foghúzás közvetve vérzést váltott ki az agyában. Az orvosok elmélete szerint a vérzést a beavatkozást követő hirtelen vérnyomás-emelkedés okozta. Emellett a páciensnek volt egy nem diagnosztizált genetikai állapota, amely csökkenti a vér áramlását az agyban, ami szintén hozzájárulhatott a kórkép kialakulásához.

Fájdalmas kiütés nyers gomba miatt
Egy férfinak fájdalmas, viszkető kiütések jelentek meg az egész hátán, miután félig főtt shiitake gombát evett. A kiütést, amely csíkosnak és vörösnek tűnt, mintha a férfit megkorbácsolták volna, a lentinan nevű szénhidrátra adott túlzott gyulladásos reakció okozta. A szénhidrát általában magas hőmérsékleten bomlik le a főzés során, de a nyers és a nem kellően átsütött shiitake-gomba elég sokat tartalmaz ahhoz, hogy reakciót váltson ki.

Szőrös, zöld nyelvFORRÁS: THE NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE ©2023

Zöld bunda egy ember nyelvén
Egy férfi nyelvén mohaszerű kinövés fejlődött ki. A szaknyelven szőrös nyelvnek nevezett állapotot a nyelven lévő dudorok túlburjánzása okozza, amelyek általában akkor válnak le, amikor durva tárgyakkal, például fogkefével vagy szilárd, textúrájú ételekkel érintkeznek. Az emberek körülbelül 13%-ánál fordul elő életük egy bizonyos pontján a szőrös nyelv, és a szőrszálak bármilyen színűek lehetnek, attól függően, hogy milyen típusú ételek és baktériumok rekednek bennük.

Magzat a gyerek agyában
Az orvosok egy rendkívül ritka orvosi eset során műtéti úton távolítottak el egy magzatot egy 1 éves gyermek agyából. A magzat a gyermek monochorionos diamniotikus ikertestvére volt, ami azt jelenti, hogy ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származott, mint a gyermek, és ugyanazon a méhlepényen is osztozott, de külön magzatburokban fejlődött. A terhesség során az egyik magzatot a másik magzat beburkolta, és ennek következtében elhalt, de a maradványai a születés után is a megmaradt gyermek fejében.

Majdnem belehalt a visszafojtott tüsszentésbe
A furcsa eset akkor történt, amikor a férfi az autóját vezette és szénanáthával küzdött. Hirtelen ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy tüsszentsen, de ahelyett, hogy szabadjára engedte volna a tüsszentést, elfojtotta, befogta az orrát és becsukta a száját. Ha tüsszentés alatt csukva van a száj és az orr, a felső légutakban létrejövő nyomás több, mint 20-szor annyi, mint ami létrejönne normálisan egy tüsszentés alatt. A férfi esetében a nyomás olyan nagy volt, hogy egy 2 milliméterszer 2 milliméteres lyukat tépett a légcsövében. Végül nem kellett megoperálni, a sérülés magától begyógyult.

Olvasható az Origo oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában