Helyi közélet

2024.01.19. 15:40

Reform menü is lesz Balástyán

Február elsejétől reform menüt is készítenek Balástyán az új óvodai-iskolai konyhán, amely az önkormányzati tulajdonú Vadásztanya Vendéglőhöz, az azt üzemeltető céghez tartozik. Paszternák Zoltán ügyvezetővel beszélgettünk.

Imre Péter Géza

Az új menüt nem csak az ételintoleranciácal élőknek ajánlják, hanem azoknak is, akik kevesebb szénhidráttal terhelnék szervezetüket. Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A több mint 255 millió forintból épült új, 350 adagos óvodai-iskolai konyhát tavaly október 13-án adták át Balástyán, az összegből az önkormányzati önerő 27 millió forint volt, és csaknem 230 millió pedig belügyminisztériumi támogatás. A konyhában már javában főznek, és február elsejétől reform, vagyis liszt-, tej- és cukormentes menüt is készítenek, amelyre már előfizethetnek az emberek. Ez ritkaság, viszont szerepelt a beruházásról szóló pályázati anyagban és a szerződés feltételei között, és ha igény lesz rá, a Kistelekre való kiszállítással együtt.

Ahhoz, hogy mentes ételeket főzhessünk, süthessünk, biztosítani kellett a feltételeit, vagyis a szabályoknak megfelelő külön helyiséget alakítottak ki benne az építkezés során, mert az ottani alapanyagok, eszközök nem érintkezhetnek olyanokkal, amelyet a normál ételek elkészítésénél használunk. A kínálat megegyezik az iskolai étkeztetés menüsorával – ott is nagyon szigorúak az előírások, a követelmények –, csak egyes alapanyagokat változtatunk meg, például a palacsintát nem búza-, hanem zabliszttel csináljuk és zabpalacsintaként szerepel az étlapon

 – mondta Paszternák Zoltán, a Vadásztanya Kft. ügyvezetője. 

Említhetjük még a bácskai rizses húst barna rizsből, a székelykáposztát teljes kiőrlésű liszttel, a durumtésztát vagy a zöldségköreteket.

Az új szolgáltatást előkészítendő a Vadásztanya Vendéglő Facebook-oldalán kérdőívet közöltek az allergénekről, az azokat nélkülöző ételekről, amelyet több mint 20-an töltöttek ki és már van 6 előfizető 

 Paszternák Zoltán napi 40-50-nel lenne elégedett, mert profitot is kell termelniük

 – a levesből és másodikból álló, elvihető reform menüre, amelynek napi ára 1800 forint. Érdeklődni és előfizetni a helyi Munkácsy Mihály Katolikus Általános Iskolában Bitó Szidóniánál lehet.

Természetesen nem csak az allergiások vagy cukorbetegek választhatják a reform menüt, hanem azok is, akik fitneszéletre váltanak és kevesebb szénhidráttal terhelve szervezetüket egészségesebb ételeket akarnak fogyasztani

 – közölte a szakács és testnevelő tanári végzettséggel is rendelkező Paszternák Zoltán, aki maga is odafigyel arra, hogy mit eszik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában