Szegedi hírek

2024.01.11. 17:30

Szeged első közösségi gyűlését szervezik meg

A teremtett világ és a természet tisztaságának megőrzése érdekében közösségi gyűlésen vehetnek részt a város különböző társadalmi szervezetei, intézményei és a helyiek pénteken és szombaton.

Tamási Anna Éva

Az Agórában mondhatnak véleményt Szeged zöld jövőképével kapcsolatban.

Fotó: Frank Yvette/ Illusztráció

A rendezvényt a Szent-Györgyi Albert Agórában tartják az SZTE gazdaság- és társadalomföldrajz tanszéke és az Enrawell Consulting Kft. közös szervezésében január 12-én és 13-án. A kezdeményezéshez a szegedi önkormányzat is csatlakozott. Az összejövetel legfőbb célja, hogy a jelenlévők elmondják véleményüket, meglátásaikat Szeged zöld jövőképével kapcsolatban és döntéseket hozzanak. Ezeket a meglátásokat, észrevételeket a szervezők eljuttatják a városvezetés részére. A témák között szerepel a közlekedés, a hulladékgazdálkodás, a zöldfelületek, az energetika, a tiszta levegő.

A projekt a Phoenix nevet kapta, célja, hogy minél szélesebb kört bevonva biztosítsa a társadalmi részvételt a döntéshozatalban. A projektet Európa 9 országában, 11 helyszínen szervezik meg. Az Európai Bizottság 2019-ben megjelent európai zöld megállapodás című közleményének célja ugyanis az éghajlat és környezetvédelmi kihívások kezelése, valamint Európa klímasemlegességének elérése 2050-re, vagyis az üvegházhatású gáz-kibocsátás nullára csökkentése.

A projekt politikasemleges, célja, hogy az egyes közösségi döntéshozatali módszertani tesztek végén az így szerzett tapasztalatokat összegyűjtsék, és más városok, régiók, területek és intézmények is hasznosíthassák azokat a jövőben – tették közzé a projekt vezetői.

Az ember és a természet a történelem kezdetétől szoros kapcsolatban állt egymással, ez a kapcsolat pedig nem mindig haladt jó irányba az emberiség fejlődésével párhuzamosan, amely negatív hatást gyakorolt a természeti környezetünkre. Különösen a városokban figyelhető meg az emberi tevékenység káros hatása a természetre. Szerencsére léteznek különféle stratégiák, amelyek által csökkenteni lehet az emberi jelenlét negatív befolyását a természetre és annak tisztaságára. Ezt a célt hívatottak megtárgyalni a résztvevők, majd megvalósítani a döntéshozók egy tisztább, élhetőbb városért.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában