A múlt örökségét és a jelen értékeit gondozzák

2024.01.03. 19:56

Tíz izgalmas év után távozik a mindszenti városvédők elnöke

Látványos munkákból sem volt hiány az elmúlt években a Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesületnél. A csapatot hosszú ideje elnökként koordináló Tóth Imréné 10 év után átadja a stafétát.

Tábori Szilvia

Kitartó és összetartó csapattá kovácsolódott a városvédők egyesülete. Archív fotó: Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület

Nem egyszer megható, kérés nélküli önzetlen összefogással álltak helyiek a Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezései mellé. Ilyen volt az elmúlt években például a csúcsi városrész ártézi kifolyójának felújítása, amelyet a fiatalon elhunyt Szabó Imre Gábor emlékének szenteltek. Az ő formai elképzelései alapján testvére, Szabó Krisztián és fia, Gergő vállalta a feladatot. A felújítás anyagköltségeit a városvédő egyesület fedezte, a munkálatokat önkéntes felajánlásokkal civilek végezték.

Tíz évvel ezelőtt került a Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület élére Tóth Imréné Pancsi, a sokak által ismert természetjáró. Múlt év végén jelezte lemondását, néhány nap múlva hivatalosan is átadja tisztségét.

A kezdetekre úgy emlékszik, hogy teljes passzivitás, zavaros pénzügyek és egyéb elmaradások jellemezték az akkori egyesületet. Sok munkába telt, amíg rendezték ezeket a problémákat. Az elmúlt tíz év jelentős vállalásai nem valósulhattak volna meg a tagság pozitív hozzáállása, magánszemélyek anyagi és munkafelajánlásai, az ATIVIZIG dolgozóinak munkája, valamint az önkormányzat Civil Alapjából nyújtott támogatása nélkül. Sok egyéb vállalt feladat mellett felújították a II. világháborús emlékművet, kialakították a hangulatos tanösvényt, rendbe tették a Kegyeleti parkban tanítók síremlékét, átadták a Kubikos emlékhelyet, felújították a Szent Rókus szobrot. Ezen kívül a Károly óvodában taposóösvényt, matatófalat, rajzfalat alakítottak ki; verses táblákat helyeztek ki a közterületi padokra, kialakították a Nagyrévi pihenőhelyet és új bejárati ajtót készítettek a Bankpalotára. A nagyobb munkálatok mellett évente két alkalommal virágbörzét rendeztek, szemetet szedtek, karban tartották a tanösvényt, dekorációval készültek az ünnepekre.

A nemrégiben lemondott négy vezetőségi tag közül hárman a tagságukról is lemondtak, így az egyesület 28 fős taglétszámmal indította az idei évet. Ahogy a leköszönő elnök hangsúlyozta: az egyesület anyagi helyzete stabil, bevételük zömében az szja 1 százalékos felajánlásokból származik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában