Jók a telepített halak megmaradási esélye

2024.02.14. 16:40

10 mázsa egynyaras süllőt engedtek a megyei horgászvizekbe

Tábori Szilvia

Süllő telepítéssel kezdődött a tavaszi haltelepítési időszak. Fotó: HECSMSZ

Forrás: https://www.facebook.com/hecsmsz

Süllőtelepítéssel kezdődött a tavaszi haltelepítési időszak a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetség (HECSMSZ) gazdálkodása alá tartozó vizeken, a 25-30 centiméteres ragadozók 30 dekás átlagsúlyúak.

Ennek a korosztálynak már nagyon jó a megmaradási esélye, különösen azért, mert az 5 fokos vízben még nem kell napi szinten táplálkoznia, így a szállítással járó megpróbáltatásokat ki tudja pihenni és fel tudja fedezni új élőhelyét táplálkozási kényszer nélkül – közölte a megyei szövetség közösségi oldalán. Tájékoztatásuk szerint az őszi időszakra a most érkezett fogassüllők szinte biztosan elérik a HECSMSZ vizeken érvényes 40 centiméteres méretkorlátozást is. Az Atkai holtágba 400 kilogramm, a Maty-éri víztározóba majdnem 200, és a Gyálai-holtágakba telepítettek összesen ezer kilogramm fogassüllőt.

Eközben már a tervezett ütemben zajlik az ökológiai célú atkai busahalászat is. Néhány nap alatt több mint 20 darab 10 kilogramm feletti busa akadt a hálókba, a legnagyobb közel 40 kilogrammos volt. A hálók szembősége és mélysége eredményesen szelektálja a halakat, jellemzően nyílt vízen kizárólag a nagy testű busákat fogják ki, ugyanakkor egy-egy szakaszon néhány kapitális szürkeharcsa is a hálóba gabalyodott. Azokat rögtön visszaengedték a vizekbe, miután kiszabadították a hálóból. A szövetség nem rendelt el a holtág teljes területére horgászati tilalmat, ugyanakkor egyes horgászhelyeken – jól láthatóan – eseti tilalmat alkalmaznak. A busahálók környezetében a csónakos horgászat tilos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában