Emelkedett a szervdonációk száma tavaly Magyarországon

2024.02.21. 11:12

49 vesetranszplantációt végeztek tavaly Szegeden

Tavaly tovább emelkedett a szervdonációk és ennek következtében a szervtranszplantációk száma is hazánkban. 2023-ban több vese-, máj- és szívátültetést végeztek, mint az azt megelőző évben – tájékoztatta lapunkat az OVSZ Transzplantációs Igazgatósága. Szegeden 49 vesetranszplantációt hajtottak végre.

Varga Anna

Tavaly hazánkban 265 veseátültetés történt, ebből 49 beavatkozást Szegeden végeztek el.

Fotó: Frank Yvette / Illusztráció

Tavaly végezték el a tizenkétezredik transzplantációt Magyarországon – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága. 2023-ban volt egyébként hatvan éve, hogy Németh András urológus adjunktus Szegeden elvégezte az első magyarországi veseátültetést

Az OVSZ 186 donorjelentést fogadott 44 kórházból, végül 131 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 38 kórházban. Agyhalottból 413 szerv, élődonorból pedig 44 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal 

– ismertették az adatokat. Az Eurotransplant együttműködés keretében 85 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban tavaly, ezek között 55 vese, 16 máj, 11 szív, egy hasnyálmirigy és két tüdő volt. Érdekes adat, hogy az elhunyt donoros szervátültetések 23,3 százaléka külföldi szervvel történt.

Az elmúlt évben a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból és 44 esetben élőből eltávolított szervvel.

A 409 szervátültetésből 265 veseátültetés volt, amelyből a legtöbbet, 148-at a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végeztek. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 49 vesetranszplantációt végeztek tavaly. Ezek közül elhunyt donorból 45 műtétet hajtottak végre, élődonoros transzplantáció pedig 4 esetben volt. Ez a szám egyébként magasabb, mint a 2022-es adat, abban az évben 35 ilyen műtét volt Szegeden.

Az OVSZ tájékoztatása szerint szívátültetést tavaly 52 alkalommal végeztek, míg tüdőátültetésen 11 páciens esett át. Szintén tizenegy esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés, májtranszplantációt pedig 70 esetben végeztek 2023-ban.

A transzplantációs várólistán 1791 beteg fordult meg tavaly, 536 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1248 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A legkevesebbet tüdőátültetésre kellett várni, nagyjából 0,72 évet, de a szív- és májátültetésekre is átlagosan kevesebb, mint egy évet vártak a betegek. A kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetése esetén 2,79 év volt a várakozási idő, a legtöbbet, több mint 3 évet pedig a vesetranszplantációra kellett várni.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában