Helyi közélet

2024.02.22. 19:05

A parasportolókon a figyelem Szegeden - Galéria

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Magyar Parasport Napját február 22-én. Ebben az évben a nemes kezdeményezéshez a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott.

Tamási Anna Éva

Legalább 150-en vettek részt a rendezvényen, nemcsak egyetemisták, általános iskolások is. Fotó: Karnok Csaba

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia apropóján rendezte meg a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel együttműködve a Magyar Parasport Napját.

Az SZTE is az esélyegyenlőség pártján 

Idén hagyományteremtő jelleggel az SZTE is bekapcsolódott a kezdeményezésbe. Az esemény az SZTE IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter „SZTE Sport és Egészség Fejlesztési Programjának” részeként valósult meg. A program célja pontosan illeszkedik az országos rendezvényhez, mivel az esélyteremtés az egyetemnek kiemelten fontos eszménye.

A programsorozat több nemes célt is a zászlajára tűzött. Az esélyegyenlőség hangsúlyozása és az érzékenyítés mellett fontos célkitűzése a rendezvénynek, hogy a parasportolókra, az ő edzésmódszereikre és helyzetükre irányítsa a figyelmet.

Több sportágat kipróbálhattak

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében egy interaktív sportóra valósult meg a Topolya sori sportcsarnokban. A játékos foglalkozáson a résztvevő szegedi hallgatóknak és dolgozóknak lehetősége nyílt SZTE-s parasportolókkal találkozni, valamint több sportág paraedzését kipróbálni.

Az eseményen megosztotta gondolatait Petrovics Kálmán, az egyetem kiemelt partnere, az MVM Vízisport Egyesület elnöke, Boldizsár Dalma, az SZTE egyik parasportoló-hallgatója, Mihálffy Kinga alumna, valamint Major Endre és Hegedűs László parasportolók.

Közösen a parasportolókkal

A rendezvény szervezője, Fekete György lapunknak elmondta, nagyon örül, hogy idén alkalmuk nyílt felkarolni ezt a napot, ahol a fókusz a parasportolókon volt.

Az egész nap filozófiája arról szólt, hogy megszólítsuk az egyetemi hallgatókat, mivel egyrészt ők az egyetemről kikerülve családot alapítanak, gyermekük születik, és bármelyikükkel előfordulhat, hogy érintetté válnak. Másrészt nyilván vannak, akik azért tanulnak az egyetemen, hogy egyszer vezetőkké váljanak. Nagyon fontos, hogy vezetőként is megismerjék az emberek azokat az élethelyzeteket, amelyekben fogyatékkal élőkkel találkoznak. A cél, hogy ettől a helyzettől ne ijedjenek meg, hanem alakítsák ehhez a körülményeket 

– fejtette ki a stratégiai menedzser.

A résztvevők azonban nemcsak előadásokat, történeteket hallhattak a parasportolók életéből, hanem interaktívan belehelyezhették magukat is egy más élethelyzetbe.

A harmadik tényező volt a napban, hogy az itt jelenlévők kipróbálhassák, milyen az, amikor paraként asztaliteniszeznek, bocsáznak vagy éppen ülő-röplabdáznak, mert erre van lehetőségük és adottságuk 

– mondta a szervező.

Fekete György hozzátette, az interaktív óra parasportoló résztvevői a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársai voltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában