Saját forrásból végezte el a munkát Bordány

2024.02.20. 08:40

Az összes lámpatestet kicserélték a buszvárókban

Hiába cserélték volna ki az akkumulátorokat a külterületi buszmegállókban, a világítás annyira elavult, hogy a teljes rendszert ki kellett cserélni Bordányban. Pályázati forrás nem volt, ezért a falu saját forrásból végezte el a munkát. A napokban felszerelt új világítótestek a korábbinál nagyobb teljesítményűek, mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval felszereltek.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István / Illusztráció

Bordányban, a halasi út mentén a szegedi oldalon még évekkel ezelőtt pályázati forrásból kiépített buszváró világítása teljesen elavult. A korábban felszerelt berendezések hatékonysága nem volt megfelelő, a legtöbbször pont akkor nem világítottak, amikor kellett volna. Bővíteni kellett volna mozgásérzékelővel, időzítővel a lámpaoszlopokat, mert a legnagyobb segítséget pont a hajnali órákban jelentenék, amikor munkába indulnak a tanyákon, a kiskertekben élők. Az őszi-téli időszakban a leghosszabb a sötét időszak, így kevesebb az idő az akkumulátorok feltöltésre, pedig egészen reggelig kellene hogy világítsanak. Az elöregedett akkumulátorok egyre kevésbé tudtak helytállni.

A napokban felszerelt új világítótestek a korábbinál nagyobb teljesítményű energiatárolóval rendelkeznek, mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval is felszereltek. Alapesetben úgy állították be a lámpatesteket, hogy sötétedést követően halvány, úgynevezett derengő fényt biztosítanak, majd ha a buszmegállóhoz utas érkezik, akkor érzékelve a mozgást, nagyobb fényt bocsássanak ki. Miután az utas elment a megállóból, ismét derengő fény jelzi a megálló helyét.

Ha elegendő a napsütéses órák száma, akkor minden lámpatest hajnalig biztosít fényt ezekben a megállókban. A téli borult, felhős időben előfordulhat, hogy nem tudnak teljesen feltöltődni az akkuk, ilyenkor reggelre már nem biztos, hogy lesz elég energia a szükséges fény biztosításához.

A fejlesztést a bordányi önkormányzat saját hatáskörében, önerőből valósította meg. A lámpatesteket és csatlakozókat még a tavalyi költségvetés terhére vásárolták meg, a kivitelezést a településüzemeltetési központ munkatársai végezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában