Török János a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter

2024.02.16. 10:00

Kollégánkat is díjazták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton

Lapunk fotóriportere, Török János emberábrázolás-portré kategóriában harmadik helyezést ért el az ásotthalmi tanyáján élő Káposzta Máriáról készített sorozatával, és idén harmadik alkalommal kapta meg a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó különdíjat a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

Arany T. János

Török János szerette volna megmutatni, hogyan élnek a társadalom perifériájára szorult, nehéz sorsú emberek minden komfortot nélkülözve.

Nyilvánosságra hozták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat dí­jazottjainak névsorát a fővárosi MÚOSZ-székházban tartott sajtótájékoztatón csütörtök délelőtt. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett. Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke azt mondta, voltak viták és nézeteltérések a zsűritagok között, és megítélésük szerint többen nem a megfelelő kategóriába küldték be a képeiket. Az eredményeket Szigeti Tamás, a zsűri titkára ismertette. 

Lapunk fotóriportere, Török János emberábrázolás-portré kategóriában harmadik helyezést ért el az ásotthalmi tanyáján élő Káposzta Máriáról ké­szített sorozatával, és idén már harmadik alkalommal kapta meg a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó külön- díjat. 

Az idős, magányos asszonyról készült sorozaton másfél éven át dolgozott. Régóta szerette volna megmutatni, hogyan élnek a társadalom perifériájára szorult, nehéz sorsú emberek villanyt, gázt és minden más komfortot nélkülözve. Ebben segítségére volt az ásotthalmi önkormányzat és annak tanyagondnoki szolgálata. Segítőkészségükért azért hálás, mert a legtöbb település nem szívesen beszél az ott élő szegényekről. 

HZ1_3090
Török János (bal oldalt) emberábrázolás-portré kategóriában harmadik helyezést ért el a Káposzta Máriáról készített sorozatával a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton. 
Fotó: Havran Zoltán

A pályázatra beküldött ké­pekből idén is készül kiállítás, az ünnepélyes megnyitó április 11-én lesz a Capa Központban. Itt hozzák nyilvánosságra és adják át a MÚOSZ Nagydíját és a Kulturális és Innovációs Minisztérium André Kertész-­nagydíját. 

A 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti bemutató után vidéki körútra indul, szabadtéren lesz látható többek között vármegyénkben Szegeden és Sándorfalván.

Első díjat ért Sándor János portréja

Éberling András, a Magyar Nemzet fotóriportere első helyezést ért el emberábrázolás-portré kategóriában Sándor János nyugalmazott színházi rendezőről készített felvételével. A kép különlegessége, hogy az a Délmagyarország számára készült a Jászai Mari-díjas színházi rendezőről, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában