Helyi közélet

2024.02.29. 20:30

Komoly gondot okoz a migránsok hátrahagyott szemete

Az embercsempész roncsautóktól már sikerült megtisztítani a déli határszakaszt és a környező településeket, de sajnos az erők még sok helyen tele vannak szeméttel. Mihálffy Béla, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője a napokban azt nyilatkozta, hogy a roncsok elszállításával elindult egy folyamat, amelynek a vége a Homokhátság teljes megtisztítása lesz.

Suki Zoltán

Szemétkupacokkal vannak tele a határ menti erdők. Archív fotó: Karnok Csaba

 Több tonnányi szemét van a településkörnyéki erdőkben, annak ellenére is, hogy időnként összeszedünk belőle, nem is keveset

 – mondta lapunknak Ásotthalom alpolgármestere. 

Fackelmann Istvánék nincsenek egyedül a problémával. Borbásné Márki Mária, Röszke polgármestere az Indexnek mondta azt, hogy a település büdzséjéből évente több millió forintot ütemeznek be a hulladék összegyűjtésére és elszállítására.

 Eddig önállóan és egyedül próbáltuk kezelni a problémát, de beláttuk, hogy segítségre van szükségünk

 – tette hozzá Röszke polgármestere.

Kellenek a mezőőrök 

A lap megszólította Mihálffy Bélát is. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője elmondta, a célja az, hogy az itt élők minél előbb visszakaphassák az életterüket, ugyanis mindennapos küzdelmet folytatnak a migráció okozta problémákkal.

A kormányzattal közösen, amivel lehet, támogatjuk a településen élők biztonságérzetének javítását. A kormány támogatta a mezőőri szolgálatok működését, szolgálatba álltak a határvadászok és a rendvédelmi hatóságok mellett a polgárőrök is emberfeletti munkát végeznek

 – fogalmazott a képviselő.

Mihálffy emlékeztetett, hogy tavaly novemberben fordult nyílt levélben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez a hatóságok elől menekülő, illetve elfogott embercsempészek által hátrahagyott – gyakran kiégett, szétbontott – gépjárművekkel kapcsolatban. Ezek a roncsok komoly problémát okoztak a választókerület lakosságának, ugyanis sok esetben balesetveszélyesen az utak mentén, kereszteződésekben vagy az erdőkben, termőföldeken állnak elhagyatottan.

Szemétszedést hirdettek Ásotthalmon

Ismét szemétszedésre várják az önkénteseket Ásotthalmon. Március 2-án, szombaton 9 órakor egyszerre több helyszínről az önkéntes akció: a Rúzsa-fától, a Gátsori Közösségi Háztól és a Kissori Közösségi Háztól. A hulladékgyűjtéshez védőkesztyűt, gyűjtőzsákokat biztosítanak. Kérik, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék, hogy megfelelő mennyiségű védőeszközzel készülhessenek. Előzetes jelentkezés: 62/291-002 vagy 20/373-1047-es telefonszámokon. Csatlakozni a helyszínen is lehet.

Csaknem 150 autó

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal munkatársai már csaknem 150 elhagyatott autóroncsot szállítottak el, és ezzel ez a probléma szinte meg is oldódott, a szemét azonban ott maradt. Ezzel kapcsolatban a képviselő azt mondta, hogy a határon illegálisan átjutó migránsok állomáshelyeivel és szeméthalmaival vannak tele a határhoz közeli települések erdői és mezői. 

A következő lépés a halmokban eldobált hulladék összegyűjtése és elszállítása. Ezek között új ruhák, táskák, élelmiszerek és személyes tárgyak vannak. A szeméthalmok viszont komoly veszélyt jelentenek a természetre és az élővilágra nézve, ezért különösen fontos, hogy megtisztítsuk ezektől a környezetet

 – fogalmazott Mihálffy Béla.

Korábban megírtuk, hogy vannak roncsautók Szegeden is, annak ellenére, hogy a város idén eddig kilencet vitetett el a Szegedi Közlekedési Kft. Körtöltés utcai telepére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában