Helyi közélet

2024.02.27. 08:20

Megemlékeznek Csergő Juditról

Egy értékes közéleti emberrel lett szegényebb a város – február 23-án, életének 84. évében elhunyt Széchenyiné Csergő Judit nyugalmazott kórházi laborvezető, lokálpatrióta, állatvédő, múzeumalapító. Március 13-án emlékeznek majd rá a múzeumbaráti kör rendezvényén.

Darók József

Mindig annyi dolga volt – Csergő Judit most megpihent. Fotó: Lantos Imre

Széchenyiné Csergő Judit a Budapesten élő szentesiek baráti körének sok szervezőmunkával járó feladatát 1989-ben vette át, 1993-ban megalapította a HEROSZ Szentesi Állatmenhelyét, amivel gyermekkori álma vált valóra, de számos közéleti szerepvállalása közül is kiemelkedik, hogy 2008-ban sikerült hazahozatni és Szentesen újra temetni a Budapesten elhunyt Koszta József festőművészt. A Csallány Gábor Múzeumbaráti Kör 1970-es életre hívásával, majd a kórháztörténeti gyűjtemény gyarapításával a helyi értékek megőrzéséért tett sokat. Mindig fáradhatatlan volt, és máig emlékezetes az a régebbi megjegyzése, hogy neki nincs ideje sétálgatni a városban, vagy otthon pihenni, mert mindig annyi dolga van. Kivételes embersége, szűnni nem akaró tettvágya és optimizmusa, valamint értékes helytörténeti tudása olyan magasra helyezte őt a szentesi köztudatban, ami után nem csoda, hogy a közösségi oldalakon halála után a megemlékezésekben ilyeneket olvasni: a mennyben is nagyon fogják szeretni. 

Utolsó nyilvános szereplése tavaly áprilisban az újjáalakuló múzeumbaráti kör nyitórendezvényén volt. Az öt évtizeddel ezelőtt alapított, de az elmúlt húsz évben feledésbe merült Csallány Gábor Múzeumbaráti Kört indította újra a tavalyi évben a Koszta József Múzeum, ami mellé Jutka néni, mint az egyik alapító is oda állt, és felajánlotta segítségét. Még mindig foglalkoztatták tervek.

A múzeumbaráti kör terveit is felülírta a sors. 

 A közeljövőben, március 13-án szerettünk volna bemutatkozni egy rendezvényen, az Együtt Szentesért Egyesület meghívására, amire Jutka néni is készült, az élet azonban közbeszólt, átalakul az esemény, 18 órakor egy megemlékezéssel fogjuk kezdeni a programot

 – mondta Lantos Imre, a baráti kör vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában