Helyi közélet

2024.03.06. 15:40

A bosszúpornónak bárki áldozatul eshet - Galéria

El lehet-e örökre tüntetni az internetre felkerült tartalmakat? Hova lehet fordulni, ha a kibertérben zaklatnak bennünket? Ilyen kérdésekre kapnak válaszokat szegedi általános iskolások a Rotary Club Szeged-Tisza által szervezett előadás-sorozatnak köszönhetően.

Timár Kriszta

Az internet veszélyeiről beszélt a szakjogász a Rókusi iskolában. Fotó: Gémes Sándor

A Rotary Club Szeged-Tisza fő célja az ifjúság támogatása, ezért legújabb projektjüket is ennek jegyében indították. Egymillió forintot gyűjtöttek össze arra a célra, hogy általános iskolások kaphassanak képzést a közösségi média felelős használatáról, a személyiségi jogok védelméről, illetve az online terekben való megjelenésről.

Első körben három iskolában tart felkérésünkre előadásokat Baracsi Katalin internetjogász, aki 15 éve foglalkozik ezzel a szakterülettel. Kedden a Madách Imre Általános Iskolában, szerdán a Rókusi Általános Iskolában beszélgetett 5-5 osztállyal, áprilisban pedig a Gregor József Általános Iskolába megy

  – mondta el Török Nóra, a klub soros elnöke. Hozzátette, fontosnak tartja ezt a témát, mert a fiatalok közül sokan akár tíznél is több órát töltenek naponta a virtuális térben, így nem árt felkészültnek lenniük.

Szerdán mi is beültünk egy órára a Rókusiban, azt éppen a végzősöknek tartotta a szakember. Baracsi Katalin egy statisztikával kezdte, amely szerint 10-ből 7 fiatal szívesen lenne influenszer. 

De mi van akkor, ha a gyártott tartalmakat egy idő után szeretnénk eltüntetni az internetről?

 – tette fel a kérdést, mire jöttek a válaszok: az interneten minden örökre fent marad. Valószínűleg a legtöbben szintén így tudják, az internetjogász azonban elmondta, született egy, az Európai Bíróság előtt zajló per után egy ítélet, ami lehetővé teszi, hogy végleg elérhetetlenné tegyenek tartalmakat. Ehhez csak egy formanyomtatványt kell kitölteni és ha a kérés jogos, ezt a Google meg is teszi.

Az előadáson szó esett a kéretlenül kapott üzenetekről, fotókról, amelyek küldése akár bűncselekmény is lehet. Baracsi Katalin hangsúlyozta, ilyen esetben érdemes rendőrséghez, vagy más, online bűnözésre szakosodott hatósághoz fordulni. Ahogy akkor is, ha valaki internetes zaklatásnak van kitéve. 

Az áldozatok sokszor észre sem veszik, hogy bántalmazzák őket. Azt tudom mondani, hogy ha te rosszul érzed magad egy szituációban, akkor neked van igazad 

– mondta a szakember.

A nyolcadikos korosztály számára megkerülhetetlen téma volt a szexting is, vagyis amikor erotikus képeket küldözgetünk párunknak. Baracsi Katalin kiemelte, ha valaki ezzel visszaél például egy szakítás után, azt bosszúpornónak nevezik. – 

Ez sajnos bárkivel megtörténhet, ezért nem árt mindig észben tartani, hogy ha elküldünk egy képet, az abban a pillanatban kikerül az irányításunk alól. De ez vonatkozik a nyilvánosan elérhető képekre is, ezért érdemes 2-3 havonta úgynevezett egószörfölést tartani, vagyis ellenőrizni, van-e a világhálón rólunk olyan adat, amit nem szeretnénk, hogy ott legyen

 – tanácsolta az internetjogász, aki óráját azzal a jó tanáccsal zárta, hogy az idén ballagó és ezért szeptembertől új közösségbe kerülő diákok nézzék át saját közösségi média profiljukat is, hogy minden vállalható-e rajta. Hiszen ma már mindenki itt kezdi mások ellenőrzését, az első benyomás pedig rengeteget számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában