Mórahalom

2024.03.22. 15:30

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe - FOTÓK

A polgárőrök is bekapcsolódnak az illegális hulladéklerakók felderítésébe. A kormány az egész éves országos akcióhoz támogatást nyújt. Ezt Mórahalmon jelentették be pénteken.

Suki Zoltán

A polgárőrök feladata elsősorban az illegális lerakók felderítés lesz. Fotó: Török János

Annyi szemetet hagytak szét a határ mentén az illegális bevándorlók, hogy Mórahalmon és környékén már lassan kezelhetetlenné vált a helyzet. Erre született most egy megoldás, amit a településen ismertettek.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett, hogy 2020-ban fogadták el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik eleme az illegális hulladéklerakók felderítése, megszüntetése, illetve természetes vizeink védelme. Hozzátette, hogy a kormány az elmúlt időszakban több programot indított az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében. Ilyen volt a Tisztítsuk meg az Országot! program első, 2020-as pályázata, a rendszeresen megszervezett Te szedd! akciók vagy a ma már nemzetközileg is elismert PET kupák.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója pedig arról beszélt, hogy napjainkban a veszélyek korát éljük. 

Láttunk a világjárványt, Európában jelen van az illegális migráció, amely kéz a kézben jár a terrorral, szomszédunkban több mint két éve háború dúl. Ilyen helyzetben felértékelődik a polgárőrök szerepe és feladata. A polgárőrök a modern hazafiak, akik munkájukat önkéntesen végzik biztonságunk érdekében. A több mint 60 ezer polgárőrnek is köszönhető, hogy Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa 

– fogalmazott a politikus. 

Hozzátette, hogy az Országos Polgárőr Szövetség is számíthat a kormány támogatására. A szervezet köztestületté vált, munkájához kiszámítható anyagi segítséget, modern eszközöket, gépjárműveket kap.

Elhangzott, hogy a kormány 200 millió forinttal támogatja a polgárőrök illegális hulladéklerakók felderítése és felszámolása érdekében végzett munkáját. Ebből ezer helyi szervezet 150 ezer forintos működési támogatást kap a tevékenységhez, 50 millió forintból technikai eszközöket – a többek között drónokat vásároltak, amelyek segítik a felderítést.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, az illegális lerakók felderítését összekapcsolják a mezei, erdei lopások megelőzése érdekében végzett, a külterületek biztonságát javító munkával. A kezdeményezéshez csatlakozó helyi szervezetek szolgálati óráik 15-20 százalékát a külterületeken végzik majd, ez 1,5-2 millió szolgálati órát jelent majd az évben.

A polgárőrök feladata elsősorban az illegális lerakók felderítés lesz. Ezekről bejelentést tesznek az önkormányzatoknak, amennyiben pedig olyan mértékű a környezetszennyezés, a rendőrségnek. Dokumentálják a történteket, összegyűjtik az elkövetőkre utaló bizonyítékokat, alkalmanként pedig maguk is részt vesznek a szétszórt hulladék összegyűjtésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában