Helyi közélet

2024.03.22. 17:30

Az életért mondtak köszönetet - GALÉRIA

Az Ismeretlen Donorok Emléknapján a szervátültetettek szerte a világon hálájukat és köszönetüket fejezik ki azok iránt, akiknek az új életet köszönhetik. Szegeden a Füvészkertben áll egy fa, amit a transzplantáltak helyi civil szervezete a tiszteletükre örökbe fogadott, és ahol évről évre összegyűlnek hálájukat kifejezni irántuk.

Szabó Imre

A szegedi Füvészkertben tartott megemlékezésen kéttucatnyian vettek részt. Fotó: CSMSZE

Csodálatos gyógyulás és új életlehetőség adódik szervátültetéskor

 – hangzott el a Csongrád Megyei Szervátültetettek Sport és Érdekvédelmi Egyesületének (CSMSZE) azon a rendezvényén, amelyen a donorokra, azaz azokra az emberekre emlékeztek, akiknek a szervei által a transzplantáltak életben maradhatnak, sőt teljes életet élhetnek.

A donorok, illetve családjaik egy nagyon szép küldetést teljesítenek be, hiszen nekik köszönhetően egy, vagy akár több embertársukon is segíteni tudnak. Tavaly az Országos Vérellátó Szolgálat 186 donorjelentést fogadott 44 kórházból, ami által 131 beültetésre került sor, az Eurotransplant nevű nemzetközi szervezet révén pedig további 85-re. A legtöbben vesét kaptak, de transzplantáltak májat, szívet, tüdőt és hasnyálmirigyet is. 

A rendezvényen az egyesület két tagja, Polonkai Lászlóné és Szenti-Tóth Erika, valamint az elnök, Szűcs Mátyásné szervátültetettek hálatelt, lélekemelő szavait is megidézte Mocsonkay Anna Szervátültetett vagyok című könyvéből. 

A CSMSZE 2016-ban alakult, az érintettek érdekvédelmi és sportegyesülete. Működését jelképes tagdíjakból, egy százalékos szja-felajánlásokból és pályázati támogatásokból biztosítja. Az elnöktől megtudtuk: jelenleg 26 szervátültetett és 24 pártoló tagjuk van – utóbbiak a transzplantáltak hozzátartozói, barátai. 

A legtöbben szegediek vagyunk, de csatlakoztak hozzánk szerte a megyéből, sőt a szerbiai Délvidékről is néhányan

 – tette hozzá.

Az egyesület által a donorok tiszteletére 2022 októberében örökbe fogadott fa egy amerikai tulipánfa. A szerény, de megható tisztelgés résztvevői közelmúltban elhunyt sorstársaikról – Patai-Ambrus Cecíliáról és Vándor Krisztináról – is megemlékeztek a fánál, amelynek tövéhez virágokat és mécseseket helyeztek. A megemlékezés A csend beszél tovább című Republic-szám dallamaival zárult; mint köztudott, a csapat énekesének, Cipőnek az életét a szívátültetés menthette volna meg, ő azonban nem vállalta a beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában