Stroke-on átesettek és hozzátartozóik segítik egymást a klubban

2024.03.17. 13:19

Egyéves évfordulóját ünnepelte a „csodacsapat” - GALÉRIA

Egymást erősítik a stroke-on átesettek és hozzátartozóik Stumpf Viktória klubjában, amelynek vasárnap ünnepelték egyéves működését. A vidám és szeretetteljes „csodacsapat” folyamatosan várja az új tagokat.

Koós Kata

KÉpalá: A klubtagok megosztják egymással tapasztalataikat, kibeszélik magukból fájdalmukat és persze, hogy reményt és lelket öntenek egymásba. Fotó: Karnok Csaba

Személyes érintettség motiválta Stumpf Viktória pedagógust, hogy klubot alapítson, ahol stroke-on átesettek és hozzátartozóik találkozhatnak. 

Két évvel ezelőtt anyukámnak stroke-ja lett, lebénult a jobb oldala, és sérült a beszédközpontja. Nagyon kemény munkával egy év alatt eljutottunk odáig mindenféle szakember bevonásával, hogy már tud mozogni és a beszéde is rengeteget javult. Úgy gondoltam, hogy jó érzés olyanokkal találkozni, akik ugyanabban a cipőben járnak 

– mondta el lapunknak a klubalapító. Ma már tucatnyian gyűlnek össze hónapról hónapra, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, kibeszéljék magukból fájdalmukat és persze, hogy reményt és lelket öntsenek egymásba.

Vasárnap ünnepelték a klub egyéves évfordulóját, többen süteménnyel, tortával érkeztek. Az egyik tortát a „csodacsapat” cukormáz-felirat díszítette, és fotóriporter kollégámmal gyorsan meggyőződtünk arról, hogy valóban nem szokványos kitartás, türelem, küzdőképesség és legfőképpen szeretet dolgozik a tagokban. 

Viktória édesanyja, Margó is ott mosolygott a csoporttagok között. Úgy fogalmazott, neki a húsvéti nyúl hozta ajándékba a stroke-ot, majd hónapokon át nem tudott magáról. Azt mondták, hogy nem fog tudni többé járni és beszélni, de mindkettőre rácáfolt. Számára a türelem a legnehezebb kihívása a rehabilitációnak. Akik a közösségből átestek a stroke-on, mindannyian egyetértettek vele, hiszen mind arra vágynak, hogy mihamarabb visszanyerhessék régi életüket.

Bán Lajos elmondta, hogy hat évvel ezelőtt kapott stroke-ot, azóta nem szívesen megy társaságba de ebben a csoportban úgy érzi, visszakapta régi önmagát.

Mindenhol úgy érzi, hogy mindenki őt nézi. Nagyon frusztrálja, hogy bottal jár. Ez az egyetlen hely, ahová mindig szívesen jön

 – tette hozzá felesége, Mari.

Dénes és Kati az elsők között csatlakoztak.

Mi sem mentünk sehová. Nekem nagyon nagy öröm volt, amikor Dénes igent mondott erre a csoportra. Néha van kis sírás-rívás is, de nagyon jól érezzük magunkat. Alapvetően nagyon vidám a társaság, igazi szeretetcsapat kovácsolódott össze 

– mondta el Kati.

Dénes a stroke előtt motorozott, búvárkodott, kertészkedett, majd minderről le kellett mondania, de ma már olyan jól van, hogy fát vág és bal kézzel teljesen egyedül összerakott egy háromkerekű kerékpárt magának.

Miklós Júlia az egyik legújabb tag, édesapja tavaly augusztus végén kapott stroke-ot. Úgy fogalmazott, hogy édesanyjával magukra maradtak, nem tudták, hová fordulhatnának. Az interneten talált rá a klubra.

Amikor csatlakoztam, édesapám még éppen a rehabilitáció közben volt a makói kórházban. A csoportban nagyon sok reményt kaptam, de aztán sajnos covidos lett, és két hét múlva elhunyt. Ez azóta is feldolgozhatatlan számomra. Ha nem lenne Viki és a többiek, nem tudnék mosolyogni. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy aki hasonló helyzetbe kerül, keresse a társaságunkat, mert csak így lehet ezt túlélni 

– mondta Júlia.

Éppen a vasárnapi ünnepségen csatlakozott a csoporthoz Ágnes, aki úgy fogalmazott, hogy neki a Mikulás hozta a stroke-ot 2022-ben. Majd karácsonykor nyaki ütőér műtéten kellett átesnie, nem sokkal később rosszindulatú tüdőrák miatt eltávolították bal tüdejének felső lebenyét. Azóta küzd töretlenül. Egyedül él, és nehéz, de kitart, minden nap tornázik, ellátja magát. Mosolyogva mutatta be, hogy annyira sokat használt a torna, hogy ma már újra képes fityiszt mutatni az életnek. Majd komolyan hozzátette, hogy három a magyar a igazság, ő már megkapta a három ajándékát, köszöni szépen, a ráadásra már nem tart igényt.

A csoportba pszichiátrián dolgozó tag is el szokott látogatni, továbbá állandó résztvevője a találkozóknak Kocsonyi-Adamcsok Márta logopédus. Ők szakmai tanácsokkal is segítik a stroke-ban érintetteket.

Akik csatlakoznának a „csodacsapathoz”, azok a [email protected] címen levélben jelentkezhetnek. A tagok hangsúlyozták, hogy tudják, hogy a legnehezebb mindig az első lépést megtenni, de ezzel a lépéssel minden érintett csak nyerhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában