Rongyos lett - a Kutasi út végén úgy néz ki a lobogó, mintha kiharaptak volna belőle egy darabot

2024.03.08. 16:15

Tíz évvel ezelőtt Vásárhelyen nagyon sok házra került nemzeti színű zászló

Tíz évvel ezelőtt, 2014. március 15-től a közintézmények mellett minden olyan hódmezővásárhelyi ingatlanon is lobogott magyar zászló, ahol a háztulajdonosok éltek az akkori önkormányzat által felkínált lehetőséggel. Ma már sok helyen üresek az ajándékba kapott zászlótartók, zászló csak elvétve látható.

Kovács Erika

Vannak házak Hódmezővásárhely, ahol még látni lehet a 10 évvel ezelőtt kihelyezett zászlókat. Fotó: Kovács Erika

Még 2012-ben döntött arról a hódmezővásárhelyi közgyűlés, hogy 2014. március 15-re minden helyi polgárnak, aki ezt igényli, térítésmentesen biztosítanak falra szerelhető zászlótartót, zászlót és ha kell, a felszerelésben is segítséget nyújtanak.

Sokan éltek a város által felkínált lehetőséggel

Ekkor Lázár János volt a város polgármestere, a házak fellobogózása pedig Kovács László fideszes önkormányzati képviselő indítványa volt. Az akkori városvezetés minden háztartásba szórólapot juttatott el, azokon lehetett igényelni a zászlókat, amiket az önkormányzat saját tulajdonú cégének munkatársai készítettek el. 

Sokan éltek ezzel a lehetőséggel és nemcsak a nemzeti ünnepekre, március 15-re, augusztus 20-ra, október 23-ra helyezték ki a zászlókat, hanem folyamatosan az ingatlanukon tartották. Később igényelni lehetett cserezászlót is.

Nem csicskák, hazaszerető magyarok

A zászlótartókban ma már alig látható Vásárhelyen lobogó. A polgármesterváltással ez kiment a divatból. A város már nem ad ingyen zászlót. A tízéves jubileum kapcsán kerestük a régi zászlókat a városban. Amikor az egyiket fotóztuk, odajött egy idős férfi és megkérdezte, miért fényképezzük le a zászlót. Mikor elmondtuk, azt válaszolta, nagyon erős hazafinak kell ma lenni ahhoz, hogy valaki zászlót merjen kitenni a házára Vásárhelyen, és kacsintott egyet.

Fotó: Kovács Erika

Egy másik idős férfival is beszélgettünk, neki már csak a zászlótartó látható a házán. 

Hosszú évekig kint volt a zászlónk. A feleségem minden tavasszal kimosta. Ahogy telt az idő, egyre fakóbb lett és rojtos is. Közben visszakanyarodott hozzánk a híre, hogy Márki-Zay polgármester úr egyik nagyhangú támogatója, aki valamikor iskolatársam volt, azt mondta, hogy legalább a házakon kint lévő zászlókról egyből tudni lehet, hogy hol laknak Lázár csicskái. Mi nem vagyunk senki csicskái, mi egyszerűen csak hazaszerető magyarok vagyunk. Nem akartuk, hogy bármi inzultus érjen bennünket, ráadásul már igencsak el is vásott a zászlónk, amire pedig úgy tudom, törvény is van, hogy csak szép állapotban lehet kint. Levettük, kimostuk és eltettük a családi emlékek közé, mert a magyar zászlót akkor sem dobjuk ki, ha megkopott 

– mondta a férfi.

Most Márki-Zay Péterék is lobogóztatnának

Közben, a választás évében, mégiscsak fontosak lettek a vásárhelyi önkormányzatnak a zászlók, igaz, nem ingyen, hanem ki-ki magának alapon. Egy 2002-es közgyűlési rendeletre hivatkozva azt kérik a lakosságtól, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc méltó megünneplése érdekében a lakóépületeket, középületeket, intézményeket és egyéb épületeket az ünnepet megelőző este 18 órától az ünnepet követő reggel 8 óráig lobogózzák fel nemzeti színű és/vagy városi zászlóval.

Körbejártuk a város egy részét a régi zászlókat keresve. Feltűnt, hogy a most felújított könyvtáron nincs lobogó, holott a középületeken kötelező. A város határában, a Kutasi út végén pedig a méltó ünnepléshez jó lenne, ha a széltől megrongyolódott városi és nemzeti színű zászlókat újra lecserélnék, vagy megvarratnák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában