Helyi közélet

2024.04.06. 13:48

Gyalog mentek végig a vasútvonalon – Galéria

Komoly túrát szerveztek civilek és a Vasúttörténeti Alapítvány azért, hogy megemlékezzenek a csaknem száz éve indult Szegedi Kisvasútról. A csapat Szegedtől egészen Domaszékig gyalogolt szombaton.

Suki Zoltán

A túra célja az alföldi túrázás népszerűsítése is. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Kisvasút keskeny nyomtávolságú vasúthálózatát 1927. február 1-én nyitották meg. A lassan százéves évfordulóhoz közeledve több programot is szervez a Vasúttörténeti Alapítvány, aminek a mostani gyalogos túra is az egyik része volt.

Szombaton reggel negyvenen indultak a szegedi Roosevelt térről és egészen a domaszéki egykori állomásig gyalogolt a társaság.

Az egyik szervező, Kovács Botond elmondta, hogy a negyven indulóból harmincan végigmentek a teljes távon, de úgy is tervezték az útvonalat, hogy aki akar, még a túra vége előtt ki tudjon szállni a csoportból.

A szervező szerint a túra egyik célja az alföldi túrázás népszerűsítése, mert az jelenleg nem elég népszerű. A másik pedig az információ átadása. Ugyanis nagyon sokan nem tudják, hogy valamikor működött itt egy kisvasút.

A vasútvonal korábbi kezdőpontja a Belvárosi híd lábánál, a mai Roosevelt téren (akkor Rudolf téren) volt, ahol abban az időben a napi élelmiszerpiac működött. A kisvasút innen kikanyarodott a Tisza-partra, végighaladt a Klinikák előtt, majd a mai Árvízi emlékmű magasságában áthaladt az akkori vasúti híd egyik pillérje alatt, és a Tisza-pályaudvar melletti Közraktárak mellett érte el az Átrakó-pályaudvart, ahol fűtőház, igazgatósági épület, javítóműhely is volt. Innen a Boszorkány-sziget, majd Szentmihálytelek érintésével jutott Kunhalomra, ahol a vonal kettéágazott.

Az Északi-vonal Domaszék, Zákányszék, és Ruzsa érintésével Pusztamérgesig haladt. Pusztamérgest az eredeti tervek szerint nem érintette volna a vasút, mivel nem volt Szeged része, de a környék lakói adományt gyűjtöttek, és tulajdonképpen kifizették a vasútvonal 5 kilométeres meghosszabbítását a településig.

A kisvasút 100 éves évfordulójára a Vasúttörténeti Alapítvány és önkéntesei több programmal készülnek már most – tudtuk meg a helyszínen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában